Świąteczne pierniczki
Przepis na świąteczne pierniczki, który służy mi od bardzo wielu lat. Ciasto nie jest proste do wyrabiania i wałkowania, ale efekt końcowy wart jest tej pracy. Pierniczki pięknie rosną, są bardzo aromatyczne w smaku, błyszczą się i cudnie pachną… rewelacyjnie wyglądają na choince.
Pierniczki leżą sobie teraz w metalowych puszkach, miękną i czekają na Święta:)
SKŁADNIKI:
250 g miodu
200 g cukru pudru
80 g masła
3 jajka (o temperaturze pokojowej)
700 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
po posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
Miód przelej go garnka, dodaj masło i podgrzej do roztopienia składników. Dodaj cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź. Następnie dodawaj kolejno jajka i dobrze wymieszaj – ja użyłam do tego miksera.
Mąkę pszenną wymieszaj z sodą i kakao.
Do miski wsyp mąkę, dodaj ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiaj ciasto. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być
Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
Ciasto wałkuj mocno podsypując mąką (klei się). Wałkuj na grubość 2-3 mm, wycinaj foremkami i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.)
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij pierniczki i pomaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Włóż ponownie do piekarnika na 2 minuty.
Pierniki wystudź.
Ostudzone pierniki możesz lukrować i dowolnie dekorować.