Chleb sezamowy na zakwasie (bez zagniatania)
Uwielbiam dni, w których ja nie mam w co wsadzić ręce, a mój chleb rośnie i rośnie. Tak jest zwykle, gdy pomieszam z samego rana, przed wyjściem do pracy chleb na zakwasie, a kiedy zdążę uświadomić sobie, że już zaraz pora spać, wstawiam w ostatniej chwili chleb do rozgrzanego piekarnika.
Niezwykle relaksujące jest samo przypomnienie sobie w środku dnia, że przez te wszystkie godziny, gdy biegaliśmy w właściwie bliżej niesprecyzowanym celu, bez kilkuminutowej przerwy, nasz chleb powoli, powoli się podnosił:)
Ten chleb ma niezwykły urok. Po pierwsze dlatego, że nie ma ani grama drożdży, czyli w praktyce jest połączeniem różnego stadium mieszanki mąka-woda. Po drugie wystarczy go pomieszać łyżką, przełożyć (a właściwie przelać, gdyż ma dość lepką konsystencję) do formy i na tym kończy się właściwie nasze zadanie. Największą rolę odgrywa czas.
Chleb odkładamy na ok. 15 godzin, a później cieszymy się naszym zdrowym i pysznym zakwasowcem. Dzisiaj z dodatkiem sezamu.
Chleb sezamowy na zakwasie (bez zagniatania) Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 15 hours Czas pieczenia: 35 mins Calkowity czas: 15 hours 35 mins Porcje: 1 Skladniki
- 130 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 50 g sezamu
- 250 ml ciepłej wody
- Wszystkie składniki pomieszaj w misce aż stworzą jednolitą konsystencję.
- Formę natłuść, obsyp mąką z pełnego przemiału/bułką tartą/otrębami, aby chleb się nie przykleił i przelej ciasto do tak przygotowanej formy.
- Uklep ciasto obsypanymi mąką rękami.
- Przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 15 godzin.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Wstaw ciasto, delikatnie, aby nie opadło. Piecz przez ok. 35 minut.
- Daj bochenkowi ostygnąć, okrój dookoła i wyjmij z formy.