Zupa groszkowa z ogórkami

Zupa groszkowa z ogórkami
Kolejna zielona zupa :) Tym razem pachnąca zielonym groszkiem i miętą. Smak raczej orzeźwiający, nada się zarówno na zimowy gorący obiad, jak i na letnią chłodną przekąskę.


Zdjęcie - Zupa groszkowa z ogórkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 2-3 talerze):
  • 2 szklanki (roz)mrożonego lub świeżego groszku
  • 1 ogórek (lub 2-3 gruntowe)
  • cebula
  • szczypiorek
  • koperek
  • mięta
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml jogurtu naturalnego (może też być śmietana)
  • sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Do garnka wlać gorący bulion, wrzucić groszek i cebulę, zagotować.
Ogórki obrać i pokroić w słupki; kawałek ogórka zostawić w skórce do dekoracji. Do zupy dorzucić ogórki, posiekany szczypiorek i koperek. Gotować, aż groszek i ogórki będą miękkie. Dodać jogurt, mieszając go najpierw z odrobiną zupy, by się nie zwarzył. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę rozlaną na talerze udekorować kleksem jogurtu i pozostałym kawałkiem ogórka pociętym w paseczki, posypać listkami świeżej mięty.
To moja druga propozycja na akcję Chrupki :)



Kategorie przepisów