Placek z malinami i kremem migdałowym.

Placek z malinami i kremem migdałowym.

Przechodząc przez alejki sklepowe mój wzrok przyciągnęło zgrabne opakowanie mrożonych malin. Zalotnie mrugały do mnie z przezroczystego pudełeczka i wyglądały, jakby ktoś przed chwilą zerwał je z krzaka. Niemal natychmiast wyobraziłam sobie ich zapach. Dokładnie pamiętam przecież jak pachną, jak smakują. O tak, właśnie tak smakują… poczułam ich smak w ustach, a przecież nawet ich nie dotknęłam. Zdecydowanym ruchem sięgnęłam do lodówki i włożyłam do koszyka… Od razu wiedziałam co z nich zrobię. Spiesznym krokiem wrzuciłam pozostałe składniki i popędziłam do domu…

Jeśli co najmniej w połowie lubicie maliny tak, jak ja, musicie upiec to ciasto. W połączeniu z zapieczonym kremem migdałowym i kruchym ciastem były wspaniałym uwieńczeniem naszego niedzielnego obiadu. Powiem tylko tyle, że miałam zabrać kawałek do mamy, ale nie zdążyłam – ciasto zniknęło jak za sprawą czarodziejskiej różdżki. Było pyszne, polecam.

Zdjęcie - Placek z malinami i kremem migdałowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

ciasto kruche:

  • 375g mąki
  • 2 żółtka
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru

krem i dekoracja:

  • 375g mleka
  • 100g drobno mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • laska wanilii
  • 75g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • ok 300g malin (użyłam mrożonych)
  • garść płatków migdałowych

Zdjęcie - Placek z malinami i kremem migdałowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na min 1h.
  • Tortownicę 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyłożyć na blachę nie podciągając brzegów do góry.
  • Przykryć kolejną warstwą papieru, wysypać suchym grochem, fasolką i zapiec przez ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • W międzyczasie rozciąć laskę wanilii wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka i dodać do mleka. Razem z wanilią zagotować. Usunąć zużytą laskę wanilii przed dalszą obróbką.
  • Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę.
  • Do masy jajecznej dodawać powoli gorące mleko nie przerywając ucierania.
  • Następnie dodać mielone migdały oraz mąkę i połączyć.
  • Krem stale mieszając podgrzewać do chwili aż zgęstnieje.
  • Na podpieczony kruchy spód rozsmarować krem i ułożyć maliny.
  • Piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i posypać nimi gotowe ciasto.

Zdjęcie - Placek z malinami i kremem migdałowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów