Placek z malinami i kremem migdałowym.
Przechodząc przez alejki sklepowe mój wzrok przyciągnęło zgrabne opakowanie mrożonych malin. Zalotnie mrugały do mnie z przezroczystego pudełeczka i wyglądały, jakby ktoś przed chwilą zerwał je z krzaka. Niemal natychmiast wyobraziłam sobie ich zapach. Dokładnie pamiętam przecież jak pachną, jak smakują. O tak, właśnie tak smakują… poczułam ich smak w ustach, a przecież nawet ich nie dotknęłam. Zdecydowanym ruchem sięgnęłam do lodówki i włożyłam do koszyka… Od razu wiedziałam co z nich zrobię. Spiesznym krokiem wrzuciłam pozostałe składniki i popędziłam do domu…
Jeśli co najmniej w połowie lubicie maliny tak, jak ja, musicie upiec to ciasto. W połączeniu z zapieczonym kremem migdałowym i kruchym ciastem były wspaniałym uwieńczeniem naszego niedzielnego obiadu. Powiem tylko tyle, że miałam zabrać kawałek do mamy, ale nie zdążyłam – ciasto zniknęło jak za sprawą czarodziejskiej różdżki. Było pyszne, polecam.
Składniki:
ciasto kruche:
- 375g mąki
- 2 żółtka
- 200g masła
- 150g cukru pudru
krem i dekoracja:
- 375g mleka
- 100g drobno mielonych migdałów
- 3 jajka
- laska wanilii
- 75g cukru
- 60g mąki pszennej
- ok 300g malin (użyłam mrożonych)
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na min 1h.
- Tortownicę 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłożyć na blachę nie podciągając brzegów do góry.
- Przykryć kolejną warstwą papieru, wysypać suchym grochem, fasolką i zapiec przez ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
- W międzyczasie rozciąć laskę wanilii wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka i dodać do mleka. Razem z wanilią zagotować. Usunąć zużytą laskę wanilii przed dalszą obróbką.
- Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę.
- Do masy jajecznej dodawać powoli gorące mleko nie przerywając ucierania.
- Następnie dodać mielone migdały oraz mąkę i połączyć.
- Krem stale mieszając podgrzewać do chwili aż zgęstnieje.
- Na podpieczony kruchy spód rozsmarować krem i ułożyć maliny.
- Piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 180°C.
- Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i posypać nimi gotowe ciasto.
Smacznego!