Cukinia faszerowana
Składniki:
- 2,2 kg cukinii (ok. 4 niewielkie sztuki)
- 900 g mielonej szynki wieprzowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 400 g grzybów pokrojonych w dużą kostkę
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 300 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
- Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć miąższ (nie wyrzucać). „Łódeczki” z cukinii włożyć na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 190 stopniu.
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i podsmażyć cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 5 min. Przełożyć wszystko do miski i na tej samej patelni podsmażyć na oleju mięso (ok. 1 łyżka), dodać miąższ z cukinii, czosnek oraz podsmażoną cebulę i grzyby. Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
„Łódeczki” z cukinii napełnić farszem, posypać serem i zapiekać 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podobne wpisy Cukinia faszerowana
Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia