Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
Miałam mieszane uczucia jak będzie smakować, kiedy wspomniałam M., że jest taki przepis na chleb z kaszą gryczaną, popatrzył na mnie dziwnie i powiedział, jak chcesz to upiecz;)
Upiekłam go jeszcze latem i powiem Wam, że za każdym razem kiedy na obiad serwuję kaszę gryczaną, to jedną torebkę więcej gotuję, żeby była na ten właśnie chleb. Jest niesamowicie wilgotny, mięciutki, pachnący, pyszny. Kasza nadaje mu wspaniałych walorów smakowych, pięknego zapachu i koloru, przepis znaleziony u Trufli, polecam! Do wyboru na zaczynie zakwasowym lub drożdżowym, ja piekę na zakwasowym.
Składniki na zaczyn:
Składniki na ciasto właściwe:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Upiekłam go jeszcze latem i powiem Wam, że za każdym razem kiedy na obiad serwuję kaszę gryczaną, to jedną torebkę więcej gotuję, żeby była na ten właśnie chleb. Jest niesamowicie wilgotny, mięciutki, pachnący, pyszny. Kasza nadaje mu wspaniałych walorów smakowych, pięknego zapachu i koloru, przepis znaleziony u Trufli, polecam! Do wyboru na zaczynie zakwasowym lub drożdżowym, ja piekę na zakwasowym.
Składniki na zaczyn:
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 210 g letniej wody
- 165 g mąki orkiszowej razowej
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 1 pełna szklanka kaszy gryczanej - już ugotowanej ( czyli 1/2 szklanki kaszy do ugotowania)
- 160 g letniej wody
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 300 g mąki orkiszowej razowej
Przygotowanie:
- do zaczynu dodać wody, wymieszać
- dodać resztę składników: soł, miód, drożdże, mąkę i kaszę, dokładnie wymieszać
- formę wysmarować olejem, wysypać otrębami
- przelać ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia, ma wypełnić foremkę po brzegi
- wyrośnięty chleb posmarować z wierzchu olejem
- wstawić do angrzanego piekarnika do 22o stopni na 15 minut, zmniejszyć do 190 stopni i piec 45 minut
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowietego wystygnięcia
Smacznego;)