Ostrrrreee spaghetti z chili.Dużo czosnku,pikantna kiełbaska peperoni ufff...do tego kieliszek wina dla złagodzenia ;-)Aromatyczne, pachnące oregano i bazylia.
Na dużej patelni podgrzałam na oliwę, siekany czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dodałam kilka małych pomidorków koktajlowych - bez skóry i przekrojonych na pół. Podsmażyłam i dorzuciłam cukinię pokrojoną w cienkie wstążki. Dodałam soli i pieprzu - podsmażyłam krótko...
Dzisiaj na lunch wymyśliłam więc sobie taką oto sałatkę, dość pożywną i bardzo smakowitą. Przygotowanie trwa krótko, a jedyny składnik wymagający obróbki cieplnej to tortellini, które na szczęście gotuje się samo po wstępnym przygotowaniu odpowiedniego środowiska :)
Sezon pomidorowy w pełni i aż wstyd byłoby z niego nie korzystać. Jako, że ja wstydzić się nie zamierzam, proponuję przepis na bardzo smaczne linguine alla puttanesca z pomidorkami koktajlowymi, anchois i kaparami.
Cukinie, marchew oraz cebulę pokroić w kostkę (cukinii nie obierać, tylko dobrze umyć). Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę, gdy się już zeszkli dodać marchewkę. Po kilku minutach dodać cukinię i posmażyć razem przez kilka minut.
Gnocchi występuje w wielu odmianach. Te najbardziej popularne na bazie ziemniaków, są też z dodatkiem serów, mogą być zabarwiane dodatkiem warzyw, ale robi się je również z dodatkiem lub na bazie puree z warzyw: szpinaku, karczochów czy jak w dzisiejszym przepisie dyni.
Muszelki ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju. Dodać rozmrożony szpinak i dusić. Gorgonzolę pokroić w drobną kostkę, pomidory suszone w paski, dołożyć do szpinaku i wszystko razem wymieszać...
W misce mieszamy ze sobą sery na farsz – mozzarellę porwaną na małe kawałki, ricottę i pecorino. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane muszle nadziewamy mieszanką serową i układamy jedna obok drugiej, w żaroodpornej foremce do zapiekania...
Na niedzielny obiad w słoneczne, prawie wiosenne popołudnie przygotowałam delikatnego łososia w sezamie, którego podałam na naszym ulubionym warzywie, szparagach (grillowanych). Lekki, przepyszny posiłek, idealny na romantyczny obiad we dwoje.
Ogórki dobrze myjemy i osuszamy. Połówkę jednego ogórka obieramy usuwamy pestki i ścieramy na tarce. Pozostały ogórek kroimy na długie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw...
Przepis na pizzę neapolitańską jest zastrzeżony przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Jeśli zamówimy taką pizzę w pizzerii to powinna być ona wykonana wg. ściśle określonej receptury. Do stworzenia pizzy neapolitańskiej potrzebne są pomidory San Marzano i mozzarella z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana). Mąka do wyrobu pizzy powinna być 0 lub 00.
Mariaż Włoch i Szwajcarii na jednej pizzy. Bez sosu pomidorowego, za to ze śmietaną. "To nie prawdziwa pizza, to podróbka" orzekł mój syn, co oczywiście nie przeszkadzało mu w pochłonięciu trzech całkiem sporych kawałków.