Tagliatelle z ogórka z sosem tzatziki i kaparami
Sos tzatziki jest popularnym greckim dipem . Pasuje prawie do wszystkiego . Jest bardzo łatwy w wykonaniu wystarczy 5 min . Najlepiej smakuje kiedy postoi w lodówce z 30 min .
Tagliatelle z ogórka z sosem tzatziki
składniki
2 szt ogórek wężowaty,
2 łyżki kaparów
200 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny,
olej rzepakowy,
pieprz kolorowy,
sól morska
Ogórki dobrze myjemy i osuszamy. Połówkę jednego ogórka obieramy usuwamy pestki i ścieramy na tarce. Pozostały ogórek kroimy na długie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Do miseczki dajemy jogurt , pokrojonego ogórka mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny , olejem rzepakowym ,solą ,pieprzem do smaku i na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i chłodzimy. Paseczki ogórka zwijamy w ruloniki układamy na talerzu. Polewamy sosem , ozdabiamy kaparami i podajemy.