Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

Te dyniowe mini serniczki z solonym karmelem chodziły już za mną od kilku tygodni. Umyśliłem je już sobie z początkiem jesieni, gdy tylko zobaczyłem pierwsze okazy pomarańczowych kul na straganach, ale jakoś tak ciągle brakowało mi okazji, żeby je zrobić. W końcu to wypiek wprost stworzony do dzielenia się z innymi, bo każdy otrzymuje swój własny miniaturowy kawałek sernika. ? W zeszły weekend jednak nadarzyły się idealne warunki, więc długo się nie zastanawiałem. Dyniowe mini serniczki robi się bardzo łatwo i przyjemnie. W zasadzie najwięcej trudu sprawia upieczenie dyni, bo trzeba na to poświęcić trochę czasu. Później należy poczekać, aż wystygnie i zmiksować na purée. Dlatego ja zawsze to robię przy okazji innych wypieków lub gdy akurat planuję ugotować duży gar zupy krem. Wtedy mam załatwione dwie pieczenie na jednym ogniu. Dalej idzie już raz-dwa! Do purée dodaję śmietankowy serek kanapkowy (można użyć też zmielonego twarogu) i mieszam z jajkami, cukrem trzcinowym, korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem i imbirem oraz odrobiną skórki pomarańczowej. Kilka obrotów miksera później i masa serowa jest gotowa! Wystarczy wysypać spody papilotek pokruszonymi ciastkami i można przystąpić do pieczenia. W tym czasie przygotowuję najlepszą polewę wszech czasów, czyli solony karmel. Tłustą śmietankę wraz z masłem oraz cukrem gotuję kilka minut, a później doprawiam solą morską do smaku (zwykle duża szczypta jest w sam raz). Tutaj mam jeszcze mały patent na szybsze przygotowanie tej polewy: używając cukru trzcinowego, powstaje ona w kilka chwil! ? Upieczone dyniowe mini serniczki smaruję jeszcze ciepłym solonym karmelem, dekoruję orzechami włoskimi i odstawiam do przestudzenia. Przy dobrym tempie można to wszystko zrobić w mniej niż godzinę. Dyniowe mini serniczki najlepiej smakują po delikatnym schłodzeniu w lodówce, ale jeśli należycie do tych niecierpliwych, to możecie ten etap pominąć. To jak? Zachęciłem Was do pieczenia? Mam nadzieję, że tak! ? Takie mini serniczki możecie przygotować na przykład na zbliżający się Halloween. W końcu wtedy rządzi dynia!

Zdjęcie - Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem Łukasz Te dyniowe mini serniczki z solonym karmelem chodziły już za mną od kilku tygodni. Umyśliłem je już sobie z początkiem jesieni, gdy…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 18 sztuk
Czas przygotowania: 25 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Ciasteczkowy spód:

  • 250 g ciastek owsianych
  • 1 łyżka masła

 

Masa serowo-dyniowa:

  • 350 g mielonego twarogu na sernik lub śmietankowego serka kanapkowego typu Philadelphia
  • 250 g purée z pieczonej dyni* (polecam odmianę hokkaido lub dynię piżmową)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

Solony karmel:

  • 100 g masła
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 100 ml śmietany kremówki 36 %
  • duża szczypta soli morskiej
  • 18 połówek orzechów włoskich do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Ciasteczkowy spód

  1. Ciastka owsiane pokrusz za pomocą blendera na piasek, dodając pod koniec roztopione masło.
  2. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm nałóż po ok. 1 czubatej łyżeczce pokruszonych ciastek i wyrównaj. Papilotki ułóż w foremce na muffiny.

 

Masa serowo-dyniowa

  1. Twaróg zmiksuj z purée z pieczonej dyni, jajkami, cukrem trzcinowym, przyprawami oraz mąką ziemniaczaną na gładką masę. Najszybciej zrobić to można blenderem.
  2. Każdą papilotkę napełnij masą serową, zostawiając około 5 mm wolnego miejsca.
  3. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut, aż ser się zetnie.
  4. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

 

Solony karmel

  1. Podczas pieczenia przygotuj solony karmel. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Na każdy serniczek wylej cienką warstwę jeszcze ciepłego karmelu i udekoruj orzechami włoskimi.
  2. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw najlepiej na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Wtedy papierki będą łatwiej odchodziły, a serniczki otrzymają bardziej zwartą konsystencję.

UWAGI

*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około godzinę). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée.

Kategorie przepisów