Tortille z grillowanymi warzywami
Nie da się nie zauważyć, że od pewnego czasu pogoda nas naprawdę rozpieszcza. W takie słoneczne dni jakoś mniej chętnie staję przy piekarniku czy gorących garnkach, za to obiad na świeżym powietrzu- bardzo chętnie.
Żeby przygotować naprawdę pyszny i zdrowy posiłek, wkładając w przygotowania minimum wysiłku, wystarczy trochę warzyw, ziół i pieczywo. Ale po kolei…
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Tortille z grillowanymi warzywami Składniki
- cukinia - 1 szt
- bakłażan - 1 szt
- czerwona papryka - 1 szt
- rukola - 2 garście
- chili - do smaku
- oregano, klendra - świeże
- czosnek - do smaku
- oliwa - do polania
- chlebki pita, tortilla -
Bakłażana pokrój na ok. 1 cm plastry, natrzyj je oliwą i czosnkiem, szczelnie owiń folią aluminiową. Cukinię w cienkie "wstążki", przypraw, usmaż na patelni grillowej (albo wprost na ruszcie). Paprykę zawiń w folię i upiecz (tak samo postąp z bakłażanem)na grillu. Gdy warzywa są gotowe, ułóż je w dowolnej konfiguracji na podgrzanym chlebku, dopraw ziołami i chili. Jedz na ciepło, polane dobrą oliwą i doprawione świeżymi ziołami .