Conchiglioni. Muszle nadziewane serami.


Zdjęcie - Conchiglioni. Muszle nadziewane serami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio uświadomiłam sobie, że do pewnych rzeczy się d o j r z e w a. A raczej, do pewnych rzeczy j a dojrzewam :)
Do spokojnych w i e c z o r ó w, kiedy zamiast imprezy z (nie..?)znajomymi ludźmi wybieram towarzystwo k o t ó w, duży dzbanek herbaty z cytryną i dobrą książkę. Do b i a ł e g o koloru – na ścianach i meblach. Na drewnie i kuchennej zastawie. Do m i n i m a l i z m u, od-gracania sobie życia. Do p r o s t o t y smaków. Gdy składniki pozostają najlepszej jakości.



Zdjęcie - Conchiglioni. Muszle nadziewane serami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Conchiglioni. Muszle nadziewane serami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Conchiglioni nadziewane trzema serami. /porcja dla dwóch – trzech osób. Inspiracja – ten przepis/
makaron Conchiglioni (duże muszle), 1 kulka sera mozzarella, 150g serka ricotta, kawałek startego sera Pecorino (lub Parmezanu), sól i świeżo mielony pieprz (użyłam kolorowego pieprzu)
1 puszka dobrej jakości pomidorów, ½ łyżeczki suszonej bazylii, ½ łyżeczki suszonego oregano, garść liści świeżej bazylii, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W misce mieszamy ze sobą sery na farsz – mozzarellę porwaną na małe kawałki, ricottę i pecorino. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane muszle nadziewamy mieszanką serową i układamy jedna obok drugiej, w żaroodpornej foremce do zapiekania.
Nagrzewamy piekarnik do 180st. C.
W garnuszku przygotowujemy sos – do puszki pomidorów dodajemy zioła i przyprawy, gotujemy ok. 10 min na wolnym ogniu – aż większe kawałki pomidorów rozgotują się, a całość zgęstnieje. Sosem zalewamy makaronowe muszle.
Pieczemy przez ok. 15 – 20 min.
Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem (ja nie żałowałam pieprzu:) ) i świeżą bazylią.

Smacznego!

Zdjęcie - Conchiglioni. Muszle nadziewane serami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy