Linguine alla puttanesca
Sezon pomidorowy w pełni i aż
wstyd byłoby z niego nie korzystać. Jako, że ja wstydzić się nie
zamierzam proponuję przepis na bardzo smaczne linguine alla
puttanesca z pomidorkami koktajlowymi, anchois i kaparami.
Połączenie smaków iście
włoskie, idealne na upalne dni lata pełne słońca i wspaniałego
humoru.
Linguine alla puttanesca*:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i anchois, smażę na średnim płomieniu ok 2 min. Następnie dodaję płatki chilli, kapary i oliwki, smażę ok 3 min. Na koniec dodaję pomidorki koktajlowe, smażę całość na dużym płomieniu ok 8 min. Doprawiam do smaku solą. Do gotowego sosu dodaję ugotowany wcześniej makaron, smażę jeszcze przez chwile, mieszając stale, aż do momentu w którym cały makaron pokryty będzie sosem. Podaję natychmiast.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo pt. 'Gino's pasta'.
Linguine alla puttanesca*:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 8 filecików anchois
- ½ łyżeczki płatków suszonego chilli
- 50 g solonych kaparów, opłukanych pod zimna wodą
- 100 g czarnych oliwek, pokrojonych na połówki
- 600 g pomidorków koktajlowych
- 500 g makaronu linguine, ugotowanego
- sól
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i anchois, smażę na średnim płomieniu ok 2 min. Następnie dodaję płatki chilli, kapary i oliwki, smażę ok 3 min. Na koniec dodaję pomidorki koktajlowe, smażę całość na dużym płomieniu ok 8 min. Doprawiam do smaku solą. Do gotowego sosu dodaję ugotowany wcześniej makaron, smażę jeszcze przez chwile, mieszając stale, aż do momentu w którym cały makaron pokryty będzie sosem. Podaję natychmiast.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo pt. 'Gino's pasta'.