Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.
Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.
Gwarantuję, że będziecie najedzeni, albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!
Pyszne kotlety ze schabu zapiekane w sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego szpinaku i parmezanu. Doskonała propozycja na rodzinny obiad w tzw. tygodniu, kiedy nie mamy czasu ani ochoty na stanie przy garach.
Clafoutis (czyli z grubsza rzecz biorąca zapiekane ciasto naleśnikowe z nadzieniem- lekkie i „puchate”) kojarzy się przede wszystkim z deserami- dodatkiem czereśni czy wiśni. Ja postawiłam na wersję wytrawną, świetną na lekki obiad w ciepły dzień.
Danie konkretne, tłuściutkie i niezwykle smakowite. Bardzo proste w przygotowaniu i odpowiednie dla alergików uczulonych tylko na jajka. Nie robię go zbyt często, bo muszę dbać o linię, a jak już jest zrobione, to się je i je, bo pyszne.
Kluski śląskie - tradycyjne polskie danie, który chyba każdy z nas próbował choć raz w swoim życiu.
I chyba większość lubi!
Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole.
Gdy je kiedyś ujrzałam, nie wierzyłam, że da się zrobić kotlety z parówek. Jednak tak bardzo mnie intrygowały, że w końcu zdecydowałam się je zrobić.Z wyglądu niczym się nie różniły od klasycznych kotlecików mielonych.
Smaczny i nieskomplikowany obiad na bazie kurczaka i papryki, na którą właśnie zaczyna się sezon. Ciekawostką jest użycie łodygi brokuła, którą zwykle się odrzuca. Jak się okazuje - niepotrzebnie, bo łodyga może być również smacznym składnikiem potrawy (a różyczki zjadłam na kolację, o!) :)
Paprykę można faszerować w zasadzie każdym warzywem, ryżem, kaszą i mięsem. Moja papryka miała być w wersji wegetariańskiej, ale mięsożerna część rodziny podniosła głośny sprzeciw. Dodałam więc do farszu dwa zmielone filety kurczaka i po krzyku :-)