Farszynki z mięsem
Mięso i ziemniaczki – proszę bardzo!
Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod lupę ;)
Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.
Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.
Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* ziemniaki – ok. 500 g
* mąka ziemniaczana – ok. 120 g
* jajko – 1 szt
* sol – do smaku
FARSZ:
* ugotowane mięso wieprzowe – 150 g
* jajko – 1 szt
* cebula – 1 szt
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* papryka ostra – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa.
Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.
FARSZ:
Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni.
Jajko gotujemy na twardo.
Mięso mielimy razem z jajkiem i cebulą.
Doprawiamy solą , pieprzem i papryką, a następnie dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Z ciasta urywamy kawałek , formujemy kulkę , rozwałkowujemy , nakładamy na środek farsz, zawijamy i formujemy kotlety.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Smacznego!