Wytrawne clafoutis z pomidorami
Clafoutis (czyli z grubsza rzecz biorąca zapiekane ciasto naleśnikowe z nadzieniem- lekkie i „puchate”) kojarzy się przede wszystkim z deserami- dodatkiem czereśni czy wiśni. Ja postawiłam na wersję wytrawną, świetną na lekki obiad w ciepły dzień.
Do pieczenia użyłam małych pomidorków koktajlowych, świetnie pasującego do nich tymianku i szalotki zeszklonej na oliwie. Możecie jednak śmiało eksperymentować z innymi składnikami, te twardsze (jak np. papryka) proponuję jednak najpierw poddusić do miękkości.
Proporcje na naczynie do zapiekania o średnicy ok. 25 cm
Wytrawne clafoutis z pomidorami Składniki- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- pieprz - do smaku
- jajko - 3 szt
- mleko - 1 szklanka
- szalotka - 1 szt
- oliwa - 2 łyżki
- pomidorki koktajlowe - ok. 20 szt
- tymianek - 5 gałązek
- parmezan - tarty, ok. 1/2 szklanki
Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą.
Drobno posiekaną szalotkę zeszklij na oliwie.
Wymieszaj składniki ciasta- mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, mleko i jajka na gładkie ciasto. Dodaj szalotkę.
Na dnie naczynia ułóż pomidorki, na nich tymianek. Zalej ciastem, na wierzchu- ser. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 30 minut, do zarumienienia wierzchu. Po wyjęciu z pieca odczekaj kilka minut przed podaniem dania.