Dziś premiera!
Dziś domowe nuggetsy z sosem koperkowym (w wersji dla dorosłych czosnkowo-koperkowym). Dzieci uwielbiają chrupiące kurczaczki, więc przyrządźmy je zdrowiej niż na rozgrzanym oleju smażąc- poprostu upieczmy je!
Oczyścić piersi kurczaka, przekroić każdą pierś przez środek na dwie mniejsze, a następnie wysmarować oliwą, posolić i popieprzyć. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Przesmażyć czosnek i cebulę na maśle, aż się zeszklą, a następnie dodać pastę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut...
Ropa vieja to potrawa wywodząca się z kuchni Wysp Kanaryjskich, ale popularna jest również w Meksyku, na Kubie i Dominikanie, oczywiście z pewnymi różnicami. Bez względu jednak na kraj, w którym jest podawany, istota dania jest taka sama: mięso gotuje się tak długo, aż będzie z łatwością rozdzielało się na włókna.
Dziś mam dla Was przepis na prostą, klasyczną, a jednocześnie niesamowicie smaczną.
Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło.
Przepisów na rozmaite gulasze jest nieskończenie wiele. Warto pod ręką mieć taki jak ten – z prostych składników i nieskomplikowany w przygotowaniu. Z jego przygotowaniem powinien sobie poradzić każdy posiadacz głębokiej patelni lub garnka z grubym dnem ;)
Dziś przedstawiam przepis na przepyszną i bardzo sycącą zupę, która może być obiadem sama w sobie. Bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, doskonała na obiad tak weekend jak i w tygodniu. Polecam!
Dziś proponuję danie, być może mało dietetyczne, ale bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Domowe naleśniki nadziewane pieczonym kurczakiem, moim ulubionym szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą. Zapieczone w piekarniku i następnie podane z przepysznym sosem serowym przypadną do gustu każdemu.
Zostało Wam puree ziemniaczane z poprzedniego dnia i nie wiecie co z nim robić? Kupcie rybę i przygotujcie smaczne paluszki, które na pewno zasmakują zarówno Wam, jak i Waszym dzieciom. (...) Wykorzystałam tuńczyka z puszki, choć następnym razem zrobię je raczej z inną, zmieloną rybą, bo mam wrażenie, że wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Zamiast suszonych ziół, dałam dużo świeżego koperku i natki.
Dziś przedstawiam Wam wersję wtedy przyrządzoną – sajgonki z mięsem wieprzowym, marchewką i selerem. Jak wszystko w Wietnamie, podawane z sosem sojowym, chilli bądź rybnym.
Dziś przedstawiam niezwykle szybką i smaczną wersję lasagne, do której przygotowania nie będzie potrzebny nawet piekarnik. Odchudzona, w stosunku do swojej tradycyjnej odpowiedniczki, wersja zapiekanki z kurczakiem, cukinią, papryką, szpinakiem i grzybami w lekkim sosie pomidorowym.
Kolejna z moich (...) meksykańskich inspiracji to wołowina Michoacan. Michoacan to stan w południowo-zachodnim Meksyku i, jak nazwa wskazuje, właśnie stamtąd wywodzi się ten pyszny gulasz. Jest pikantny i aromatyczny, a fasolka szparagowa znakomicie urozmaica jego kolor i strukturę. Zdecydowanie polecamy :)
Bób i obrane ziemniaki gotujemy al dente, bób obieramy, ziemniaki kroimy w plastry. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i podduszamy z dodatkiem łyżeczki soli, tak długo, aż zrobi się szklista. Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy 2/3 startego żółtego sera, podgrzewamy, aż się roztopi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem