Klopsiki z marchewką i szczypiorkiem

Klopsiki z marchewką i szczypiorkiem

Mój eksperyment się powiódł, sznycelki do których dodałam marchewkę nie tylko dobrze smakują, ale również świetnie wyglądają na talerzu. Zwykle robię większą ilość na dwa, trzy dni i podaję z makaronem, ryżem lub kaszą i gęstym sosem pomidorowym. Już się cieszę na myśl, że jutro nie muszę gotować obiadu….tak, tak Kochani, nie lubię gotować. Lubię piec…  wg. mnie jest odrobina artyzmu i magii w przygotowywaniu ciast, ciasteczek, tortów. Gorąco polecam… dzisiaj klopsiki, nie ciasto:-)

Zdjęcie - Klopsiki z marchewką i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 16 mniejszych klopsików

  • ok. 650 g dwukrotnie zmielonej łopatki lub piersi kurczaka
  • 2 średnie marchewki drobno starte
  • 1 większa cebula drobno starta lub zmielona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól na koniec łyżeczki
  •  płaska łyżka przyprawy gyros
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki daję do miseczki i całość dokładnie mieszam dłonią. Formuję małe sznycelki i smażę na gorącym oleju do czasu, kiedy się zrumienią. Przekładam klopsiki do dużego rondla, dolewam 3/4 szklanki przegotowanej wody i duszę pod przykryciem ok 30 min. Podaję z gotowym przecierem pomidorowym. Smacznego :-)

Zdjęcie - Klopsiki z marchewką i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów