Zapiekanka z bakłażana z szynką czyli parmigiana di melanzane
Pyszna ,prosta w wykonaniu zapiekanka z bakłażana kiedy spróbowałam ją po raz pierwszy , wiedziałam, że zagości u mnie na dobre. Dziś delikatna wersja z bakłażana grillowanego z dodatkiem gotowanej szynki i mozzarelli.
Składniki: /2 porcje/
- 4 bakłażany średniej wielkości/
- 200 g mozzarelli / kuleczki/
- 100 g parmezanu /starty/
- 150 g szynki gotowanej /w cienkich plastrach/
- 1 butelka/ 500 ml/ passaty z pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano /do smaku/
- 2 łyżki bułki tartej
- oliwa do smarowania naczynia
- sól morska /do smaku/
Wykonanie:
-Bakłażany, umyć, pokroić w w wzdłuż kilkumilimetrowe plastry. -Oprószyć grubą solą pozostawić na 20-30 min. -Rozgrzać patelnię do grillowania. -Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem-papierowym i grillować z obu stron /na-plastrach powinny być widoczne brązowe prążki. -Na patelni rozgrzać oliwę, czosnek chwilę podsmażyć, po czym usunąć. -Wlać sos pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę oregano, bazylię.Podgotować do lekkiego zgęstnienia. -Foremkę do zapiekania posmarować oliwą i obsypać bułką tartą. -Na spod nałożyć kilka łyżek sosu ,a następnie warstwę bakłażana. -Polać sosem pomidorowym, nałożyć warstwę szynki, posypać parmezanem i mozzarellą. -Ponownie nałożyć bakłażany, sos, szynkę, parmezan i mozzarellę. -Powtarzać czynności do wykończenia składników. -Ilość warstw jest zupełnie dowolna, a zależy od wielkości naczynia ,które użyjemy do zapiekania. -Ostatnią warstwę powinien stanowić sos i ser.
-Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać ok.30 minut / ma ładnego przyrumienienia się wierzchu /.