Papryka zapiekana z kurczakiem, cukinią i bazylią
Jedzmy paprykę właśnie teraz, kiedy jest najtańsza i najzdrowsza. Ta dojrzewająca na słońcu, jest zdecydowanie zdrowsza od tej zimowej, która siłę do wzrostu czerpie głównie ze środków chemicznych.
Paprykę można faszerować w zasadzie każdym warzywem, ryżem, kaszą i mięsem. Moja papryka miała być w wersji wegetariańskiej, ale mięsożerna część rodziny podniosła głośny sprzeciw. Dodałam więc do farszu dwa zmielone filety kurczaka i po krzyku :-)
Składniki
- 6 papryk
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 2 zmielone filety z kurczaka
- 2 małe cebulki pokrojone w piórka
- pęczek posiekanej bazylii
- 1 szkl bulionu
- 2 duże kulki mozzarelli ( jedna pokrojona w drobną kostkę, druga w plasterki )
- oliwa
- sól
- pieprz