Łatwa i w miarę szybka potrawka na bazie fasolki szparagowej i kiełbasy to świetna propozycja na niedrogi obiad w środku tygodnia. Warto przygotować ją właśnie teraz, kiedy fasolka i papryka są najtańsze.
Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po kreolsku.
Wersja dla tych, którzy lubią na ostro ;)
Delikatne, niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad!
Szybko, smacznie .. lekko i dietetycznie!
Zwróciłam uwagę na ten przepis, bo zauroczyła mnie jego nazwa ;) I mimo że jest to jedna z wielu potrawek kurczakowo-warzywnych, to jednak jest bardzo smaczna i świetnie spisze się w roli nieskomplikowanego obiadu na co dzień ;)
Nie miałam tego dnia ochoty na gotowanie. Kotlety mielone okazały się dobrym rozwiązaniem. Żeby je nieco urozmaicić, dodałam do mięsa dużo świeżego koperku i pietruszki, a do bułki w której je panierowałam, dodałam tarty parmezan.
Postały przepyszne, chrupiące, delikatne i niesamowicie aromatyczne krokiety z dodatkiem ciągnącej mozzarelli, którymi zajadałam się z przyjemnością!
Z równie wielką przyjemnością sięgnęłam po dokładkę!
Polecam!
Polędwiczki pokroić w kostkę, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną chilli. Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać majonez, mąkę ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać. Następnie dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając łyżką na rozgrzany olej...
Cottage pie jest znane w Wielkiej Brytanii już od końca XVIII wieku, kiedy uboga ludność wiejska zaczęła na szeroką skalę uprawiać ziemniaki. Zapiekanka ta pozwalała wykorzystać wszelkie resztki mięs, tak aby nic się nie zmarnowało
Dzięki zastosowaniu jogurtu i całonocnego marynowania, mięso jest nie tylko aromatyczne, ale też wspaniale soczyste i miękkie. A to wszystko minimalnym nakładem pracy :)
W ramach wspólnego gotowania węgierskich gulaszy przygotowałam klasykę gatunku, czyli z pörkölt z wołowiny, bazując na kilku różnych przepisach z węgierskich stron. A że rodzice mojej przyjaciółki niedawno wrócili z Węgier i obdarowali mnie węgierskim winem oraz pastą paprykową, nie omieszkałam użyć tych dwóch składników w mojej potrawie, co dodatkowo wzbogaciło jej smak.
Czasami nie mamy pomysłu co zrobić z resztkami mięsa po obiedzie z poprzedniego dnia, dlatego przedstawiam przepis na bardzo prosty i szybki pomysł na ich wykorzystanie
Mieloną jagnięcinę , którą hindusi z tak wielką przyjemnością zajadają zastąpiłam mieloną wieprzowiną ( wykorzystałam łopatkę ).
Podane z makaronem tagliatelle jest łatwym i niesamowicie sycącym daniem , które z całą pewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków.
Paj jest bardzo fajny, bo zupełnie niekłopotliwy i błyskawiczny. Nie trzeba rzeźbić pasztecików, lepić pierogów... Znakomity z czystym barszczem, świetny z sałatą i genialny tak po prostu, popychany małosolniakiem lub kiszeńcem. I na zimno, i na ciepło.
Węgierska odmiana dobrze nam znanych kotletów mielonych – tym razem w formie nieco mniejszych frykadelek. Nie mogło oczywiście zabraknąć papryki, zarówno w proszku, jak i świeżej, która jest głównym składnikiem aromatycznego sosu. Polecam :)