Gyros z karkówki i przepis na orginalne tzatziki z Krety

Zdjęcie - Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gyros to popularna potrawa kuchni greckiej typu fast food.To opiekane mieso na wielkim obrotowym roznie,po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe "wiorki".Podawane najczesciej z tzatzikami,frytkami lub zawiniete w pite.
Moj domowy gyros laczy z typowo greckim fast foodem jedynie smak i niezastapiony dodatek w postaci jogurtowego sosu.Smak uzyskalam dzieki dodatkowi ziol: oregano suszonego i swiezego oraz rozmarynu i innych przypraw,w ktorych zostal zamarynowany karczek,bo to wlasnie z niego powstal gyros.Okazuje sie ,ze ziola swietnie zastapily przyprawe gyros z torebki nafaszerowana glutaminianem i innymi chemicznymi subsytutami.Jesli lubicie karczek bardzo polecam wersje "gyrosowa".Przepis na tzatziki pochodzi z gospodarstwa ekologicznego na Krecie.Co prawda aromat mojego ogrodowego tymianku nie moze rownac sie tym oslawionym tymiankiem z Krety,ale gyrosowy smak dania zostal odtworzony Polecam.

Zdjęcie - Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkladniki na 4-6 porcji:

1 kg karczku
3-4 lyzki oleju lub oliwy
1,5 lyzeczka soli
1 plaska lyzeczka cukru
1/2 lyzeczki ostrej papryki
2 czubate lyzeczki slodkiej paparyki
1 lyzeczka suszonego oregano
1 lyzeczka suszonego tymianku
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
1/4 lyzeczki chili
1/2 lyzeczki pieprzu
2 cebule
swieze ziola oregano i rozmarynu

Zdjęcie - Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkladniki na tzatziki:


500 g jogutru greckiego 10%
1 maly dlugi ogorek
2 zabki czosnku
ocet winny bialy lub wino-1 lyzka
oliwa 1-2 lyzki
sol,pieprz
koperek lub szczypiorek

Wykonanie:
  • karkowke umyc osuszyc pokroic w plastry,nastepnie w cienkie paseczki.Wymieszac dokladnie z olejem i przyprawami.Odstawic na 2-3 godziny,a najlepiej na cala noc do lodowki
  • mieso odsaczyc (jesli podeszla woda) i piec na mocno rozgrzanej duzej patelni,az straci surowy charakter i sie zrumieni .Mozesz podzielic smazenie na dwie porcje,jesli nie dysponujesz wystarczajaco duza patelnia
  • na drugiej patelni zrumienic posiekana cebule z czosnkiem .Mieso polaczyc z podsmazona cebula,podlac szklanka wody ,przykryc patelnie pokrywka i dusic do miekkosci - okolo 20-30 minut.Pod koniec zdjac pokrywe i odparowac nadmmiar wody lub, zagescic 1 lyzeczka maki,by utworzyc apetyczny sos.Zrobilam sos,poniewaz podalam moj gyros z puree ziemniaczanym
  • w miedzyczasie przygotowac tzatziki.Ogorka obrac ze skorki i zetrzec na duzych oczkach tarki.Posolic i odstawic,by puscil sok.Odsaczyc dokladnie ogorka na sitku nastepnie polaczyc z jogurtem,posiekanym czosnkiem,octem winnym i oliwa.Doprawic sola i pieprzem z mlynka do smaku.Dodac posiekany koperek lub szczypiorek
  • gyros podawac z tzatzikami i ulubionymi dodatkami
ZYCZE SMACZNEGO !

Zdjęcie - Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy