Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekanki są zawsze dobrym pomysłem na obiad, szczególnie kiedy nie wiemy co zrobić… ;-) Tak właśnie powstała ta zapiekanka makaronowa z tuńczykiem… Trzeba tylko z dostępnych w danej chwili produktów wybrać te, które będą najbardziej do siebie pasować i odpowiednio je przyprawić… Kombinacji jest niezliczona ilość… w zależności co chcemy/możemy połączyć…

Ja akurat połączyłam makaron z tuńczykiem. Cebula, czosnek, papryka i szpinak były w lodówce, a po ciecierzycę sięgnęłam dla urozmaicenia… Sera można użyć dowolnego, albo nie dodawać wcale. Nam bardzo zapiekanka smakowała… następnym razem – bo na pewno będzie następny raz- dodam tylko oliwki…. Zapraszam! :-)

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Składniki:

  • ok.350 g makaronu, np. typu rurki
  • 2 puszki tuńczyka (około 200 g każda)
  • 1 puszka ciecierzycy (około 400 g)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól, pieprz,
  • ser do posypania (u mnie mozzarela)
  • olej rzepakowy do smażenia

1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby był lekko twardy, czyli al dente.

2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paprykę opłukać i pokroić w paski. Szpinak opłukać i odsączyć. Ciecierzycę i tuńczyka odsączyć.

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Na patelni -na oleju rzepakowym- smażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut, na małym ogniu, aby lekko zmiękły. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 1-2 minuty, aby lekko zmiękła. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać szpinak i smażyć 1-2 minuty, aż szpinak zwiotczeje. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać odsączoną ciecierzycę, tuńczyka i pomidory. Wymieszać wszystko i połączyć z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 40 minut. Zdjąć folię i posypać startym serem.

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Zapiekać do momentu rozpuszczenia sera około 15 minut.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów