Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Zapiekanki są zawsze dobrym pomysłem na obiad, szczególnie kiedy nie wiemy co zrobić… ;-) Tak właśnie powstała ta zapiekanka makaronowa z tuńczykiem… Trzeba tylko z dostępnych w danej chwili produktów wybrać te, które będą najbardziej do siebie pasować i odpowiednio je przyprawić… Kombinacji jest niezliczona ilość… w zależności co chcemy/możemy połączyć…
Ja akurat połączyłam makaron z tuńczykiem. Cebula, czosnek, papryka i szpinak były w lodówce, a po ciecierzycę sięgnęłam dla urozmaicenia… Sera można użyć dowolnego, albo nie dodawać wcale. Nam bardzo zapiekanka smakowała… następnym razem – bo na pewno będzie następny raz- dodam tylko oliwki…. Zapraszam! :-)
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiemSkładniki:
- ok.350 g makaronu, np. typu rurki
- 2 puszki tuńczyka (około 200 g każda)
- 1 puszka ciecierzycy (około 400 g)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 150 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól, pieprz,
- ser do posypania (u mnie mozzarela)
- olej rzepakowy do smażenia
1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby był lekko twardy, czyli al dente.
2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paprykę opłukać i pokroić w paski. Szpinak opłukać i odsączyć. Ciecierzycę i tuńczyka odsączyć.
3. Na patelni -na oleju rzepakowym- smażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut, na małym ogniu, aby lekko zmiękły. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 1-2 minuty, aby lekko zmiękła. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać szpinak i smażyć 1-2 minuty, aż szpinak zwiotczeje. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać odsączoną ciecierzycę, tuńczyka i pomidory. Wymieszać wszystko i połączyć z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 40 minut. Zdjąć folię i posypać startym serem.
4. Zapiekać do momentu rozpuszczenia sera około 15 minut.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF