Kurczak z papryką i pieczarkami
Jeśli na zrobienie obiadu macie dosłownie 20 minut, polecam Wam tą ekspresową wersję kurczaka z warzywami. Papryki i pieczarki kroi się w trymiga, nie wymagają one również długiego duszenia. Prostota i szybkość wykonania sprawia, że lubię od czasu do czasu wracać do tego przepisu.
KURCZAK Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI
(4 porcje)
600g filetów z piersi kurczaka,
1 duża czerwona papryka,
1 duża zielona papryka,
300g pieczarek,
2 ząbki czosnku,
100ml śmietanki 18% do sosów (z kartonika),
150ml bulionu drobiowego,
1 łyżeczka mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej,
przyprawa złocista do kurczaka,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz,
olej do smażenia,
natka pietruszki do posypania
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i odstawić. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki oczyścić i również pokroić w dość spore kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumieni. Wyjąć, zmniejszyć ogień, a na patelnię wrzucić obie papryki. Smażyć 2-3 minuty. Dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę i bulion, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zagotować. Mąkę lub skrobię wymieszać z małą ilością zimnej wody i wlać do sosu. Gotować chwilę, mieszając. Dodać kurczaka i gotować jeszcze 1-2 minuty, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać natką pietruszki.