Kluski śląskie
Kluski śląskie - tradycyjne polskie danie, który chyba każdy z nas próbował choć raz w swoim życiu.
I chyba większość lubi!
Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole.
Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki )
* mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g
* duże jajko – 1 szt
* masło – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ilośc składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia.
Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepiemy, by masa była równa.
Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy.
D powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.
Dodajemy wyjętą część , wbijamy jajko , soli i wyrabiamy na gładką masę.
Z wyrobionej masy odrywamy kawałki , formujemy kuleczki z wgłębieniem w środku.
Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ( ok. 5 minut od czasu wypłynięcia ).
Podajemy z ulubionym sosem!
Smacznego!