Kolejna propozycja na wytrawną tartę, tym razem z kurczakiem curry, czerwoną papryką, szpinakiem i kukurydzą. Uwielbiam piec tego typu tarty. Dobrze smakują i na ciepło i na zimno
Zrobiło się zdecydowanie chłodniej. Można odetchnąć i w nocy się wyspać. Możemy w końcu odpalić piekarnik i przygotować jakiś konkret:-) Dla mojego męża zawsze będzie to mięso. Ja latem wolę jeść warzywa, ale czego się nie robi dla bliskich.
Wakacje z dziećmi w domu, to czas prostych i raczej tradycyjnych dań. Tych, przy których nawet największe niejadki uskubną cokolwiek, a i pozostali najedzą się do syta. W zasadzie nie powinnam narzekać, bo taki pieczony kurczak to nie tylko smaczne, ale też i szalenie proste danie
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam filety z kurczaka zapieczone z migdałami, curry, płatkami migdałów i natką pietruszki. Do tego u nas był ryż i surówka. Tak na szybko :-)
Kolejna propozycja na wykorzystanie cukinii do obiadu to po prostu ją nafaszerować :) Zwykle napełniałam ją mięsem z dodatkiem np. papryki i pieczarek. Tym razem zamiast innych warzyw dodałam kuskus i większą ilość pomidorów w postaci koncentratu. Do tego cebulka, czosnek, natka pietruszki, ser i przyprawy. Tanio, prosto, a wyszło bardzo smacznie
Dietetyczne kotlety mielone z fileta indyka, papryki i cebulki. Do takich kotletów mielonych, można dodać trochę pora, marchewki lub pieczarek. Są trochę jak kotlety resztkowe, czyli z dodatkiem warzywnych resztek, które zostały w lodówce 🙂
Proste danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami. Całości smaku nadaje kremowy sos na bazie śmietanki. Dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem. Można przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni z głowy :). Smacznego!
Smaczne połączenie pieczonego łososia, duszonego pora i kruchego ciasta. To kombinacja smaków, którą uwielbiam! Taką tartę możemy przygotować na obiad, kolację, lub na zimno jako przystawkę albo przekąskę, którą zabierzemy na piknik
Smaczne, delikatne kotlety z indyka, w chrupiącej panierce z dodatkiem sezamu. Nie trzeba wiele, żeby urozmaicić nudnego, panierowanego kotleta. Wystarczy wymieszać bułkę tartą pół na pół z ziarnami sezamu i nasz kotlet nabierze nowego, ciekawego smaku
Smaczny, lekki gulasz drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem kolorowych papryk i pomidorów. Przygotowuje się go ekspresowo, to kolejne danie, które trafia do zakładki – szybkie obiady. Jeśli krojenie idzie Wam dość sprawnie, to będziecie mieli gotowy obiad w niecałe pół godziny :).
To moja ulubiona wersja kotletów mielonych. Dodatek sera cheddar sprawia, że rozpływają się w ustach! Są mięciutkie i soczyste, ser dodaje ciekawego smaku. Jeśli nie macie pod ręką sera cheddar, możecie użyć innego żółtego sera, najlepiej dość wyrazistego w smaku.
Pieprzne kiełbaski Cumberland zapieczone z ziemniakami i jajkami dają całkiem solidną potrawę, którą można przełamać zieloną sałatką z rukoli, roszpunki i musztardowców. Danie najlepsze jest na ciepło, dla smaku i koloru przybrane natką pietruszki.
Do wrapów najbardziej lubię klasyczny coleslaw z białej kapusty z odrobiną marchewki. Natomiast do innych dań lubię różne wariacje, w tym kwaskowatą wersję z czerwonej kapusty z zielonym jabłkiem.