Burger lżejszy niż zwykle

Burger lżejszy niż zwykle

Burger lżejszy niż zwykle, tak bo bez sera bez sosów, ale za to z innymi genialnymi dodatkami.

Lubię burgery, ale nie lubię rozlatujących się bułek, wypadających składników .. więc na kolację zrobiłam sobie takiego burgera.

Zdjęcie - Burger lżejszy niż zwykle :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Burger lżejszy

  • 1 burger ( ok. 100 gram mięsa wołowego )
  • kilka ziarenek kolendry
  • 1/3 cebuli żółtej ( ale małej )
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • odrobina wody
  • + parmezan świeżo starty

Cebula karmelizowana

  • Cebula czerwona
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sałatka

  • rukola
  • pomidor
  • 1/3 papryki żółtej
  • łyżka octu balsamicznego i miód

Cebulę do burgera obrać i drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy z przyprawami, wymieszać z mięsem. Uformować burgera / albo dwa mniejsze.

Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć cebulę, dodać ocet balsamiczny i miód zamieszać i jeszcze chwilę dusić.

Na rozgrzanej patelni usmażyć burgera. Przełożyć na talerz na nim położyć karmelizowaną cebulę, posypać tartym parmezanem.

Sałatkę zrobić z rukoli, pokrojonego pomidora i papryki, polać wymieszanym octem i miodem.

Podawać natychmiast !

Kategorie przepisów