Burger lżejszy niż zwykle
Burger lżejszy niż zwykle, tak bo bez sera bez sosów, ale za to z innymi genialnymi dodatkami.
Lubię burgery, ale nie lubię rozlatujących się bułek, wypadających składników .. więc na kolację zrobiłam sobie takiego burgera.
Burger lżejszy
- 1 burger ( ok. 100 gram mięsa wołowego )
- kilka ziarenek kolendry
- 1/3 cebuli żółtej ( ale małej )
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka musztardy francuskiej
- odrobina wody
- + parmezan świeżo starty
Cebula karmelizowana
- Cebula czerwona
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sałatka
- rukola
- pomidor
- 1/3 papryki żółtej
- łyżka octu balsamicznego i miód
Cebulę do burgera obrać i drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy z przyprawami, wymieszać z mięsem. Uformować burgera / albo dwa mniejsze.
Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć cebulę, dodać ocet balsamiczny i miód zamieszać i jeszcze chwilę dusić.
Na rozgrzanej patelni usmażyć burgera. Przełożyć na talerz na nim położyć karmelizowaną cebulę, posypać tartym parmezanem.
Sałatkę zrobić z rukoli, pokrojonego pomidora i papryki, polać wymieszanym octem i miodem.
Podawać natychmiast !