Gulasz z karkówki
Przepisów na rozmaite gulasze jest nieskończenie wiele. Warto pod ręką mieć taki jak ten – z prostych składników i nieskomplikowany w przygotowaniu. Z jego przygotowaniem powinien sobie poradzić każdy posiadacz głębokiej patelni lub garnka z grubym dnem ;) Taki gulasz doskonale łączy się praktycznie z każdym dodatkiem – od kaszy, przez ziemniaki, na kopytkach skończywszy.
GULASZ Z KARKÓWKI
(4 porcje)
750g karkówki,
150g pieczarek,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 marchewka,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
ok. 2 szklanki bulionu wołowego,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
słodka i ostra mielona papryka,
szczypta tymianku,
sól i pieprz,
1 czubata łyżeczka mąki,
olej
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać, obraną marchewkę pokroić w plasterki.
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć partiami na niewielkiej ilości rozgrzanego w głębokiej patelni oleju. Wyjąć, a na patelnię wrzucić cebulę, pieczarki i marchewkę. Smażyć razem kilka minut, po czym dodać mięso. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku papryką w proszku (słodką i ostrą), tymiankiem, solą i pieprzem.
Sos można dodatkowo zagęścić łyżeczką mąki rozmieszanej uprzednio w niewielkiej ilości zimnej wody. Nie jest to konieczne, zależy od preferencji, jak gęsty sos lubimy.