Pieczeń wieprzowa w warzywach
Z okazji dzisiejszego święta i obiad będzie nieco bardziej wykwintny. Mięso i warzywa można przygotować rano tak aby po przyjściu z procesji wstawić do piekarnika. Uwielbiam tego typu obiady bo nie tylko nie są pracochłonne ale i smakują zazwyczaj wyśmienicie. W czasie pieczenia powstaje pyszny sos a mięso jest kruche i delikatne.
Składniki:
- 1,2 kg wieprzowiny (u mnie karkówka)
- 10 małych ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 kalarepy
- 1 por (biała część)
- łyżka tymianku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Warzywa obrać i pokroić w drobne kawałki. Musztardę zmieszać z ketchupem i oliwą. Posmarować mięso marynatą i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 40 minutach dołożyć do mięsa przygotowane wcześniej warzywa i wlać bulion. Od tego momentu piec jeszcze ok. 60-70 min. (zależy od grubości mięsa). W czasie pieczenia mięso kilka razy odwrócić. Pieczemy mięso pod przykryciem, 20 min. przed końcem należy zdjąć pokrywę. Po upieczeniu wyjąć mięso, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Warzywa doprawić solą i pieprzem ( trzeba uważać, żeby nie przesadzić ponieważ przejmują smak powstałego sosu). Na talerzu ułożyć warzywa i plastry mięsa. Pieczeń, kroimy dopiero po 15 min, aby zachować w nim wszystkie soki.
Smacznego:-)