Tarta z mięsem mielonym i warzywami
Wytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni!
Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a jednocześnie niesamowicie smaczną.
Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło.
Zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie , jak i romantycznej kolacji.
A do tego jest niesamowicie sycąca!
Polecam!
SKŁADNIKI :
CIASTO:
* mąka pszenna – 300 g
* zimne masło – 100 g
* sól – 1 szczypta
* śmietana 18% gęsta – 3 łyżki
FARSZ:
* mięso mielone – 400 g
* czosnek – 3 ząbki
* cebula – 2 szt
* marchew – 2 szt
* mleko – 200 ml
* jajko – 2 szt
* ser żółty – 100 g
* sól
* pieprz
* papryka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
CIASTO :
Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.
Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).
nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.
FARSZ:
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając.
Dodajemy startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.
CAŁOŚĆ :
Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.
Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego!
KLIK!