Domowe Nugettsy
Dziś premiera!
Dziś domowe nuggetsy z sosem koperkowym (w wersji dla dorosłych czosnkowo-koperkowym). Dzieci uwielbiają chrupiące kurczaczki, więc przyrządźmy je zdrowiej niż na rozgrzanym oleju smażąc- poprostu upieczmy je!
Na specjalną prośbę (Kto prosił ten wie:)) dodaję nową kategorię „Dla dzieci’. Oczywiście przepisy tu dodawane, są nie tylko dla naszych Milusińskich, ale z myślą o Nich. Czekam na Wasze sugestie. Odsyłam również do zakładek „Ciasta i ciasteczka=> Torty” oraz „Ciasta i ciasteczka=> Ciasteczka” jest tam wiele przepisów również dla Dzieci. Niestety nie umiem jeszcze dodać przepisu tak, żeby pojawiał się jednocześnie w 2 kategoriach:(. No to zaczynamy!
Składniki:
2 piersi z kurczaka
sól, słodka papryka
2 łyżki majonezu
bułka tarta
płatki kukurydziane
sos:
jogurt naturalny typu greckiego
sól, cukier,
koperek
ew. 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Piersi kroimy w cieniutkie paseczki. Posypujemy odrobiną soli i słodkiej papryki. Mieszamy.
Dodajemy 2 łyżki majonezu i ręką dokładnie pokrywamy mięso (poprzez mieszanie). Odstawiamy przykryte do lodówki na ok 30 minut.
Płatki kruszymy. Do worka wkładamy płatki kukurydziane i rozwałkowujemy je- nie musi być miazga. Mieszamy z bułką tartą.
Nagrzewamy piekarnik do 190 st C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mieszance bułeczno-płatkowej i układamy na blasze.
Pieczemy ok 25-30 minut do zrumienienia.
Sos. Jogurt mieszamy z odrobiną soli i cukru (do smaku) i dodajemy posiekany koperek (i/lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę).
Serwujemy razem!
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach:
* przepis dostałam od sąsiadki Karoliny- dziękuję