Zapiekane piersi kurczaka z mozzarellą i bazylią w sosie pomidorowym
Składniki
(przepis na 4 osoby)
2 piersi kurczaka
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
1 szklanki pasty pomidorowej (np. Valfrutta)
garść listków świeżej bazylii
2 kulki mozzarelli
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Oczyścić piersi kurczaka, przekroić każdą pierś przez środek na dwie mniejsze, a następnie wysmarować oliwą, posolić i popieprzyć. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Przesmażyć czosnek i cebulę na maśle, aż się zeszklą, a następnie dodać pastę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut. Posiekać świeżą bazylię (pozostawić kilka listków do dekoracji) i dodać do pasty pomidorowej, ale już nie podgrzewać. Nałożyć po łyżce pasty pomidorowej do małych foremek żaroodpornych, włożyć mięso i przykryć resztą pasty, a następnie zapiekać 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Pokroić mozzarellę w plastry i dodać na wierzch kurczaka, zapiekać dalsze 10 minut. Podawać gorące i udekorowane listkiem świeżej bazylii.