Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem
Dziś przedstawiam przepis na przepyszną i bardzo sycącą zupę, która może być obiadem sama w sobie. Bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, doskonała na obiad tak weekend jak i w tygodniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem
(6 porcji)
Składniki:
- 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
- 400 g surowej kiełbasy z usuniętą osłonką lub mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 3 szklanki listków szpinaku
- 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki (18-30%)
- sól i mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do zarumienienia, około 6-8 minut. Przełóż na papierowe ręczniki aby odsączyć jak największą ilość tłuszczu i odłóż na bok.
- Na tą samą patelnię włóż kiełbasę/mięso i smaż do zbrązowienia, przez około 3-5 minut, rozdrabniając ją w trakcie smażenia. Następnie odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i odstaw.
- W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Następnie, wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości, przez około 10 minut.
- Po tym czasie wmieszaj kiełbasę i szpinak, gotuj przez 1-2 minuty, aż szpinak zacznie „więdnąć”. Następnie wmieszaj śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę gorącą posypaną zarumienionym boczkiem.
Smacznego!
English version
Zuppa toscana with meat and spinach
(6 servings)
Ingredients:
- 4 slices bacon, diced
- 400 g sausage or ground pork, casing removed
- 1 tablespoon canola oil
- 2 cloves garlic, minced
- 1 onion, diced
- 4 cups chicken stock
- 3 potatoes, peeled and thinly sliced
- 3 cups spinach
- 1 1/2 cups heavy cream
- salt and ground black pepper, to taste
Preparation:
- Heat a large pan over medium high heat. Add bacon and cook until brown and crispy, about 6-8 minutes. Transfer to a paper towel-lined plate and set aside.
- Add sausage to the skillet and cook until browned, about 3-5 minutes, making sure to crumble the meat as it cooks, next drain excess fat and set aside.
- Heat oil in a large pot over medium heat. Add garlic and onion, and cook, stirring, until translucent, about 2-3 minutes. Stir in chicken stock and bring to a boil. Add potatoes and cook until tender, about 10 minutes.
- Stir in sausage and spinach until spinach begins to wilt, about 1-2 minutes. Stir in heavy cream until heated through, about 1 minute. Season with salt and pepper, to taste.
- Serve immediately, garnished with bacon.
Enjoy!