Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami

Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami

Dziś proponuję danie, być może mało dietetyczne, ale bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Domowe naleśniki nadziewane pieczonym kurczakiem, moim ulubionym szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą. Zapieczone w piekarniku i następnie podane z przepysznym sosem serowym przypadną do gustu każdemu.  Wbrew pozorom przygotowanie ich jest szybkie i łatwe. Polecam na obiad lub rodzinną kolację :-)

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami

(8 naleśników)

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczka masła, najlepiej klarowanego, do smażenia

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki upieczonego kurczaka, podzielonego na najlepiej na włókna lub pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 4 ubite szklanki liści młodego szpinaku
  • 1 szklanka startej mozzarelli

Składniki na sos:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki startego sera (np. mozzarelli lub innego ulubionego żółtego)

Przygotowanie naleśników:

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę z solą, w drugiej roztrzep  jajka z mlekiem, wodą i masłem. Bardzo dokładnie wymieszaj masę jajeczną z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Wylej na nią chochlę ciasta, i poruszając patelnią rozprowadź je równomiernie na jej dnie. Smaż do zarumienienia przez ok. 2 min po czym przełóż na drugą stronę i podsmaż kolejną minutę także do zarumienienia. Przełóż usmażonego naleśnika na talerz i powtórz smażenie z resztą ciasta.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni olej rzepakowy, po czym włóż pieczarki. Smaż do zarumienienia, około 4-5 minut, po czym dopraw solą i pieprzem i przełóż je do miseczki.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżeczkę oleju i włóż szpinak. Smaż do „zwiędnięcia”, około 2 minut. Dopraw go solą i pieprzem i zdejmij patelnię z ognia.
  3. Na rozłożone naleśniki wyłóż równomiernie  kurczaka, pieczarki, szpinak i mozzarellę. Zawiń górę i dół każdego naleśnika i zroluj. Ułóż łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.
  4. Włóż naczynie do nagrzanego do 180 oC piekarnika i zapiekaj przez 8-10 minut, aż ser w środku się rozpuści a wierzch naleśników lekko zarumieni.

Przygotowanie sosu:

  1. W trakcie pieczenia naleśników przygotuj sos. W małym rondelku wymieszaj trzepaczką mleko i mąkę kukurydzianą. Następnie wmieszaj masło, sól i pieprz.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 1 minutę cały czas mieszając trzepaczką. Wsypuj po trochu stary ser, aż się ładnie rozpuści i powstanie gładki sos. Zdejmij go z ognia, przykryj i odstaw.
  3. Podawaj zapieczone naleśniki polane sosem serowym.

Smacznego!

Zdjęcie - Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms

(8 crepes)

Ingredients for crepes:

  • 1 cup all purpose flour
  • 1/4 tsp salt
  • 2 whole eggs
  • 1/2 cup milk
  • 1/2 cup water
  • 2 tbsp melted butter
  • 1/2 tsp butter for cooking

Ingredients for filling:

  • 2 cups roasted chicken, shredded
  • 2 tsp canola oil, divided
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 4 cups spinach
  • 1 cup shredded mozzarella cheese

Ingredients for cheese sauce:

  • 1 cup milk
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 2 tablespoons butter
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 cup shredded cheese (eg, mozarella or Swiss)

Preparation of crepes:

  1. Make the crepe batter by whisking together the flour and salt in a medium bowl. Whisk together eggs, milk, water and butter in another bowl. Add the egg mixture to the flour mix and whisk until combined.
  2. Heat 1 tsp butter in a nonstick saute pan over medium heat. Add 1/4 cup batter to the pan and swirl the pan to create an even layer. Cook until the crepe becomes lightly golden, about 2 minutes. Flip over and cook on the other side for another minute. Remove from heat and keep warm while cooking the remaining batter.

Preparation of filling:

  1. Prepare the fillings. Heat oil in saute pan over medium heat. Add mushrooms and saute until browned, about 4-5 minutes. Season with salt and pepper. Remove from heat and set aside.
  2. In the same pan, heat another tsp of oil. Add the spinach and cook until wilted, about 2 minutes. Season with salt and pepper. Remove from heat and set aside.
  3. Assemble the crepes by filling them with the chicken, mushrooms, spinach and cheese and wrap the crepes.
  4. Reheat crepes in preheated oven to 180 oC until cheese melts, for 8-10 minutes.

Preparation of cheese sauce:

  1. While the crepes are baking, in a small saucepan, combine milk and cornstarch and stir until dissolved. Add butter, salt and pepper.
  2. Bring to a boil, then simmer on medium heat for 1 minute stirring constantly. Slowly add shredded cheese and whisk until all cheese is melted and sauce is smooth. Then remove from heat, cover and set aside.
  3. Serve baked crepes drizzled with white cheese sauce.

Enjoy!

Kategorie przepisów