Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami
Dziś proponuję danie, być może mało dietetyczne, ale bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Domowe naleśniki nadziewane pieczonym kurczakiem, moim ulubionym szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą. Zapieczone w piekarniku i następnie podane z przepysznym sosem serowym przypadną do gustu każdemu. Wbrew pozorom przygotowanie ich jest szybkie i łatwe. Polecam na obiad lub rodzinną kolację :-)
Scroll down for recipe in English
Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami
(8 naleśników)
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczka masła, najlepiej klarowanego, do smażenia
Składniki na nadzienie:
- 2 szklanki upieczonego kurczaka, podzielonego na najlepiej na włókna lub pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 4 ubite szklanki liści młodego szpinaku
- 1 szklanka startej mozzarelli
Składniki na sos:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki startego sera (np. mozzarelli lub innego ulubionego żółtego)
Przygotowanie naleśników:
- W jednej misce wymieszaj mąkę z solą, w drugiej roztrzep jajka z mlekiem, wodą i masłem. Bardzo dokładnie wymieszaj masę jajeczną z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Wylej na nią chochlę ciasta, i poruszając patelnią rozprowadź je równomiernie na jej dnie. Smaż do zarumienienia przez ok. 2 min po czym przełóż na drugą stronę i podsmaż kolejną minutę także do zarumienienia. Przełóż usmażonego naleśnika na talerz i powtórz smażenie z resztą ciasta.
Przygotowanie nadzienia:
- Na średnim ogniu rozgrzej na patelni olej rzepakowy, po czym włóż pieczarki. Smaż do zarumienienia, około 4-5 minut, po czym dopraw solą i pieprzem i przełóż je do miseczki.
- Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżeczkę oleju i włóż szpinak. Smaż do „zwiędnięcia”, około 2 minut. Dopraw go solą i pieprzem i zdejmij patelnię z ognia.
- Na rozłożone naleśniki wyłóż równomiernie kurczaka, pieczarki, szpinak i mozzarellę. Zawiń górę i dół każdego naleśnika i zroluj. Ułóż łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.
- Włóż naczynie do nagrzanego do 180 oC piekarnika i zapiekaj przez 8-10 minut, aż ser w środku się rozpuści a wierzch naleśników lekko zarumieni.
Przygotowanie sosu:
- W trakcie pieczenia naleśników przygotuj sos. W małym rondelku wymieszaj trzepaczką mleko i mąkę kukurydzianą. Następnie wmieszaj masło, sól i pieprz.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 1 minutę cały czas mieszając trzepaczką. Wsypuj po trochu stary ser, aż się ładnie rozpuści i powstanie gładki sos. Zdejmij go z ognia, przykryj i odstaw.
- Podawaj zapieczone naleśniki polane sosem serowym.
Smacznego!
English version
Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms
(8 crepes)
Ingredients for crepes:
- 1 cup all purpose flour
- 1/4 tsp salt
- 2 whole eggs
- 1/2 cup milk
- 1/2 cup water
- 2 tbsp melted butter
- 1/2 tsp butter for cooking
Ingredients for filling:
- 2 cups roasted chicken, shredded
- 2 tsp canola oil, divided
- 200 g mushrooms, sliced
- 4 cups spinach
- 1 cup shredded mozzarella cheese
Ingredients for cheese sauce:
- 1 cup milk
- 1 tablespoon cornstarch
- 2 tablespoons butter
- salt and pepper to taste
- 1/2 cup shredded cheese (eg, mozarella or Swiss)
Preparation of crepes:
- Make the crepe batter by whisking together the flour and salt in a medium bowl. Whisk together eggs, milk, water and butter in another bowl. Add the egg mixture to the flour mix and whisk until combined.
- Heat 1 tsp butter in a nonstick saute pan over medium heat. Add 1/4 cup batter to the pan and swirl the pan to create an even layer. Cook until the crepe becomes lightly golden, about 2 minutes. Flip over and cook on the other side for another minute. Remove from heat and keep warm while cooking the remaining batter.
Preparation of filling:
- Prepare the fillings. Heat oil in saute pan over medium heat. Add mushrooms and saute until browned, about 4-5 minutes. Season with salt and pepper. Remove from heat and set aside.
- In the same pan, heat another tsp of oil. Add the spinach and cook until wilted, about 2 minutes. Season with salt and pepper. Remove from heat and set aside.
- Assemble the crepes by filling them with the chicken, mushrooms, spinach and cheese and wrap the crepes.
- Reheat crepes in preheated oven to 180 oC until cheese melts, for 8-10 minutes.
Preparation of cheese sauce:
- While the crepes are baking, in a small saucepan, combine milk and cornstarch and stir until dissolved. Add butter, salt and pepper.
- Bring to a boil, then simmer on medium heat for 1 minute stirring constantly. Slowly add shredded cheese and whisk until all cheese is melted and sauce is smooth. Then remove from heat, cover and set aside.
- Serve baked crepes drizzled with white cheese sauce.
Enjoy!