Kuchnia Stanów Zjednoczonych to nie tylko hot-dogi i hamburgery, lecz także dużo innych, bardziej wyrafinowanych i oryginalnych potraw. Jedną z nich są kotlety w balsamicznej glazurze.
Jeśli spytacie się kogokolwiek w Stanach Zjednoczonych, jaka potrawa mogłaby być kwintesencją amerykańskiego Południa, z pewnością odpowie: smażony kurczak. Tak – słynny smażony kurczak, spopularyzowany na całym świecie m.in. przez sieciówkę KFC.
Mięso jest produktem dostarczającym pełnowartościowego białka. Występują w nim również tłuszcze, składniki mineralne i witaminy z grupy B, dlatego ważne jest, aby w naszym jadłospisie również go nie zabrakło. Danie podane z kaszą gryczaną stanowi smaczny i pożywny obiad.
Serek mascarpone nadaje potrawie aksamitnej, kremowej konsystencji, a boczek wyrazistości. No i broukły, które uwielbiamy i któe zdecydowanie grają tu pierwsze skrzypce . Pycha!
Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.
Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.
Lasagne jest daniem, które niesamowicie syci na długie godziny.
Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!
Aromatyczny i soczysty kurczak cytrynowy to doskonały obiad prosto z Grecji. Przepyszna cytrynowa marynata a do tego sos grecki i ziołowy kuskus. Wspaniała kompozycja!
Dziś skok na kurpie. Rejbować w gwarze oznacza trzeć na tarce. no a rejbak to ciasto z tartych ziemniaków upieczone w blasze, a to już się kojarzy z daniem występującym również w innych kuchniach - w żydowskiej pod nazwą kugiel, na podlasiu jako babka ziemniaczana. różnią się minimalnie dodatkami, rejbak i babka ziemniaczana mają dodatek wieprzowy w postaci słoniny, czy boczku, a kugiel mięso kaczki lub smalcu drobiowego.
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle przyjemną i sycącą zupę krem, idealną na jeszcze wciąż chłodne wieczory. W jej składzie znajduje się pożywny kurczak, pieczarki oraz kolekcja warzyw takich jak pory, brokuły i seler. Polecam!
Polędwiczki wieprzowe można przygotować tak naprawdę na dziesiątki sposobów, ale te klasyczne, w sosie własnym podane np. z opiekanymi ziemniaczkami, buraczkami na ciepło wcale nie wymagają dodatkowych cudów.
Chrupiące naleśnikowe ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym i dużą ilością ciągnącego się sera – w tym przypadku mozzarelli i goudy.
Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!
Przepis, który dziś Wam polecam ma co najmniej dwie duże zalety: robi się go bardzo szybko, a upieczone zgodnie ze wskazówkami mięso pozostaje niesamowicie delikatne i soczyste.
Kiedy dwa razy usłyszałam, że dziś były najlepsze kotleciki jakie jadł w swoim życiu.... musiałam się dowiedzieć coż to za pyszności tak wychwala moje dziecko. Przy okazji rozmowy z Panią D. zapytałam i usłyszałam, że to takie zwykłe kotleciki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym - tylko takim gęstszym niż na zwykle naleśniki ;) Zrobiłam, wyszło zakakująco fajnie, pysznie, inaczej.
Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność. Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem. Każdemu polecam.
Sprawia wrażenie nieco jesiennej zupy (może to przez ten kolor...), ale tak naprawdę jest doskonała na każdą porę roku – jest zarazem sycąca i rozgrzewająca, a przy tym lekka i niskokaloryczna. Polecam :)
Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych, a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety.
Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety.
To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne!