Odchudzona lasagna z patelni
Dziś przedstawiam niezwykle szybką i smaczną wersję lasagne, do której przygotowania nie będzie potrzebny nawet piekarnik. Odchudzona, w stosunku do swojej tradycyjnej odpowiedniczki, wersja zapiekanki z kurczakiem, cukinią, papryką, szpinakiem i grzybami w lekkim sosie pomidorowym. Całość dusimy wraz z makaronem do lasagne i serkiem śmietankowym, a na koniec dodajemy odrobinę mozzarelli i parmezanu. Jest to doskonała propozycja obiadowa szczególnie dla osób zapracowanych, gdyż jej przygotowanie zajmie nie dłużej niż 30 minut. Zachęcam też do eksperymentowania z innymi dodatkami, tak by maksymalnie dostosować potrawę do własnych upodobań. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Odchudzona lasagna z patelni
(8 porcji)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 550 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
- 2 czerwona papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 200 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 4 ubite szklanki świeżego szpinaku
- 500 g ulubionego sosu pomidorowego lub passaty
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 80 gramów połamanego makaronu do lasagne
- 1/3 szklanki serka śmietankowego
- 125 gramów świeżej mozzarelli, pokrojonej w plasterki
- 3 łyżki startego parmezanu
- garść posiekanej natki pietruszki lub bazylii
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez minutę, aż poczujesz intensywny zapach czosnku.
- Dodaj mięso z kurczaka i smaż, aż będzie prawie usmażone i dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez 8-10 minut, do miękkości.
- Następnie wlej sos pomidorowy, wsyp przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj makaron do lasagne i gotuj mieszając przez 6-8 minut, aż makaron stanie się miękki, po czym wmieszaj serek śmietankowy.
- Dopraw całość solą i pieprzem od smaku, po czym wyłóż na całość plastry mozzarelli (powinna roztopić się pod wpływem ciepła z warzyw). Posyp parmezanem i posiekanymi ziołami i podawaj.
Smacznego!
English version
Skinny skillet lasagna
(8 servings)
Ingredients:
- 1 onion, diced
- 4 cloves garlic, minced
- 1 tablespoon canola oil
- 550 grams ground chicken
- 1 big zucchini, chopped
- 2 red bell peppers, chopped
- 200 grams mushrooms, chopped
- 200 grams tomatoes, chopped
- 4 cups of spinach
- 500 grams tomato sauce or passata
- 1 tablespoon ground oregano
- 1 teaspoon ground basil
- 80 grams broken lasagna noodles
- 1/3 cup cottage cheese
- 125 grams fresh mozzarella, sliced
- 3 tablespoons grated parmesan
- a handful chopped fresh parsley or basil
Preparation:
- Warm 1 tablespoon canola oil in a pan and add onion and garlic and sautee for a minute until fragant.
- Add chicken and sautee until less pink and add chopped vegetables and sautee for 8-10 minutes or until cooked trough.
- Add tomato sauce and spices and stir to mix.
- Add broken lasagna noodles and stir for 6-8 minutes more or until noodles are cooked. Stir in dollops of cottage cheese.
- Add slices of mozzarella on top while it’s still warm so they get all melty and top with more parmesan and herbs if desired.
Enjoy!