Makaron smażony z warzywami
Mieszkając na prowincji nie mam zbyt często dostępu do groszku cukrowego. Dlatego kiedy zobaczyłam go przypadkiem w supermarkecie nie wahałam się ani chwili, żeby wrzucić go do koszyka. A potem głowiłam się co z niego zrobić. Sprawdziłam kilka przepisów ale nie mogłam się zdecydować na żaden dlatego otworzyłam lodówkę i wyjęłam co moim zdaniem miało się połączyć. Wyszło mi danie w stylu dalekowschodnim, warzywa krótko smażone na dużym ogniu, wymieszane z makaronem i mięsem marynowanym w bardzo aromatycznej mieszance przypraw. Proste a takie pyszne.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mala cukinia
- 150 g groszku cukrowego
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki oleju arachidowego
Przyprawy zmieszać w miseczce, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie pokroić warzywa w paski. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć krótko na dużym ogniu. Przełożyć kawałki mięsa na talerz, do woka wrzucić najpierw cebulę, czosnek a następnie resztę warzyw. Smażyć krótko, tak, żeby warzywa były w miarę miękkie ale wciąż chrupiące. Makaron zalać gorącą wodą, po 5 minutach odsączyć i dodać do warzyw i kurczaka. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku, posypać posiekaną zielną cebulką. Natychmiast podawać.
Smacznego:)