Ziemniaki w Polsce, jak wiadomo są chyba najpopularniejszym warzywem. Nie potrafię określić jak przyrządzone lubię najbardziej, bo niemal każdy sposób ma w sobie coś specjalnego
Tapas, małe przekąski, wygodne, bo można po małym kęsie kosztować przeróżnych smaków. Koniecznie w towarzystwie przyjaciół. :-) W gwarze rozmów i śmiechu. Tapeo - iść coś przekąsić - codzienny rytuał przed obiadem i kolacją.
Migdały, śliwki i ciasteczkowo-czekoladowy spód - ten zestaw smaków podziałał na moją wyobraźnię. Postanowiłam upiec to cudo - i nie zawiodłam się. Sernik był pyszny - kremowy, z delikatnie migdałową nutką - deser wart grzechu !
) Shoarma była pyszna, nieco inna od tej, którą znamy, ale równiez bardzo nam smakowała. Podawałam ją z ryżem oraz z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki.
To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis, a i tak ciasto pozostalo dosc slodkie jak dla mnie. Jednak do popoludniowej herbatki w promieniach jesiennego slonka wypiek jest bardzo smaczny i nadaje sie idealnie.
Kupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony.I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi.
Na jutrzejsze śniadanie polecam jajka faszerowane hummusem (dla niewtajemniczonych - pasta z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem przypraw i pasty sezamowej tahini).
Za oknem padał pierwszy jesienny deszcz (do tej pory pogoda nas oszczędzała), na wszystkich blogach 'pachnie' szarlotkami (mmm...) ... a ja miałam tylko 3 jabłka w domu i zero ochoty na spacer po mokrych ulicach ... dlatego też wykorzystałam to co miałam i stworzyłam te małe cudeńka.
Obok tak przyrządzonego tofu nie da się przejść obojętnie. Jest lekko słodkawe, ostre, idealnie słone. Do tego warzywa - imbirowe i lekko chrupiące i grzybki shiitake. Pyszne!
Z reklam, billboardów spoglądają na nas apetycznie wyglądające macdonaldowe tortille. Ale czy warte są one swojej ceny i czy aby na pewno są takie apetyczne jak w reklamie? Zrobione w domu na pewno będą lepsze.
Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU), z tym,że dodajemy więcej składników.I to własnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto.Dodam,że jest pyszne!
Nie do końca risotto, bo tak naprawdę to makaron. Już raz takie małe oszustwo było w postaci cielęciny. Ostatnio na targowisku zaopatrzyłam się w oryginalne włoskie makarony firmy Tre Mulini. Jednym z nich był drobniutki risone (firmy Tre Mulini) - przed ugotowaniem przypominający ziarna sezamu. Taki makaron w połączeniu z pesto z suszonych pomidorów - szybki, smaczny i bardzo zdrowy sposób na obiad.
Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto. Aby je upiec nie potrzeba mąki. To wilgotne ciasto na bazie wafelków waniliowych, orzechów i wiórków kokosowych (które bardzo lubię). Wypiek pochodzi z kuchni Jordanii. Jest słodki i smaczny, a dodatkowo łatwy do zrobienia. :)