Ciasto z wafelków waniliowych

Ciasto z wafelków waniliowych

                                         Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto. Aby je upiec nie potrzeba mąki. To wilgotne ciasto na bazie wafelków waniliowych, orzechów i wiórków kokosowych (które bardzo lubię). Wypiek pochodzi z kuchni Jordanii. Jest słodki i smaczny, a dodatkowo łatwy do zrobienia. :)

Przepis spodobał mi się jakiś czas temu u Grumków. Dołączam zatem do akcji Z Widelcem przez Azję

Zdjęcie - Ciasto z wafelków waniliowych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Ciasto z wafelków waniliowych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*45 dag pokruszonych wafelków waniliowych,

*20 dag masła,

*1 szklanka wiórków kokosowych,

*1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich,

*1 i pół szklanki cukru,

*6 jajek

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec przez ok. 1 i pół godziny w temperaturze 160 stopni. Moje ciasto piekło się krócej, około 1 godziny.
Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto z wafelków waniliowych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z wafelków waniliowych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów