Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na parze.
Obok tak przyrządzonego tofu nie da się przejść obojętnie. Jest lekko słodkawe, ostre, idealnie słone. Do tego warzywa - imbirowe i lekko chrupiące i grzybki shiitake. Pyszne!
Danie najlepiej smakuje z chińskim ryżem na parze, czyli gotowanym w niewielkiej ilości wody, bez soli i na maleńkim ogniu, a następnie pozostawionym na 5 minut, aby doszedł w parze. Aby ryż wyszedł smaczny i miękki, należy unikać zaglądania do garnka. Przepisy znalazłam w książce "Doskonała chińszczyzna" wyd. Parragon.
Ostre tofu
Składniki:
- 250g twardego tofu, opłukanego i odsączonego, pokrojonego w centymetrową kostkę
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka świeżego, startego lub b. drobno posiekanego imbiru
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 4 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 mały brokuł, podzielony na różyczki*
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 1 żółta papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 250g grzybków shiitake, pokrojonych w cienkie plasterki**
- ryż gotowany na parze
Marynata:
- 5 łyżek buionu warzywnego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka drobnego cukru
- płatki chili (minimum spora szczypta)
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Dodać tofu i dobrze wymieszać. Odstawić do zamarynowania***.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego i smażyć na nim tofu wraz z marynatą****, aż będzie przyrumienione i chrupkie. Zdjąć z patelni i odstawić (najlepiej trzymać je w cieple).
Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i smażyć na nim imbir, czosnek i dymkę 30 sekund. Dodać brokuł, marchewkę, paprykę i grzybki. Smażyć kolejne 5 - 6 minut. Przełożyć tofu pnownie na patelnię i dobrze wszystko wymieszać. Podawać od razu po przyrządzeniu, razem z ryżem ugotowanym na parze.
* jesli uzywacie dużych warzyw, należy zwiększyć również ilość marynaty
** użyłam suszonych (85g) wcześniej namoczonych w gorącej wodzie i dobrze opłukanych
***tofu najlepiej marynować w zamkniętym słoiczku, co jakiś czas potrząsając nim, ponieważ skrobia kukurydziana osiada na dnie i zmieniając pozycję sloika, aby tofu zamarynowało się równomiernie
Ryż gotowany na parze
składniki (3-4 porcje)
225g ryżu
zimna woda
Umyć dobrze ryż. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, by tylko lekko przykrywała ryż. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 15 minut - nie należ zaglądać do środka.
wyłączyć ogień i pozostawić ryż pod przykryciem na 5 minut. Ryż powinien dogotować się w parze, a ziarenka nie powinny się kleić.
Smacznego!