Tapas - coca, tortilla i pieczarki z czosnkiem

Tapas - coca, tortilla i pieczarki z czosnkiem

Tapas, małe przekąski, wygodne, bo można po małym kęsie kosztować przeróżnych smaków. Koniecznie w towarzystwie przyjaciół. :-) W gwarze rozmów i śmiechu. Tapeo - iść coś przekąsić - codzienny rytuał przed obiadem i kolacją.

Zdjęcie - Tapas - coca, tortilla i pieczarki z czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przygotowałam kilka tapas. Najpierw pieczarki smażone na żeliwnej patelni, następnie hiszpańską tortillę, a na koniec hiszpańskie pizze - coca. Tradycyjnie przygotowywano je z mąki zmieszanej tylko z wodą. Obecnie spotyka się ciasto kruche czy chlebowe. Dodatki do tych przekąsek mogą być przeróżne, np. anchois, chorizo, oliwki, ale np. ser można spotkać bardzo rzadko.

Zdjęcie - Tapas - coca, tortilla i pieczarki z czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coca

kika łyżek hiszpańskiej oliwy extra virgin

200 g liści młodego szpinaku

pół słoika suszonych pomidorów

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

25 g pinioli

ciasto:

200 g mąki tortowej

100 g ciepłej wody

szczypta cukru

łyżeczka świeżych drożdży

1/2 łyżeczki soli

Wodę wymieszać z drożdżami i szczyptą cukru. Zostawić na 10 minut.

Mąkę przesiać przez sito, zmieszać z solą. Zrobić w niej dołek i wlać zaczyn. Dokładnie wyrobić. Ugniatać na blacie przez 10 minut. Z ciasta zrobić kulę i schować do miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na godzinę, by rosło.

W tym czasie posiekać drobno cebulę i przesmażyć ją na rozgrzanej oliwie. Jak będzie miękka, to dodać posiekany czosnek i suszone pomidory. Chwilę razem poddusić. Na koniec dodać liście. Mieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jak liście zmniejszą objętość wyłączyć płomień.

Wyrośnięte ciasto  zagniatać przez 2 minuty. Następnie wałkować je na bardzo cieniutki placek. Wycinać kółka.

Na każdym krążku ułożyć nadzienie ze szpinakiem. Na wierzchu posypać je orzeszkami. Pizze ułożyć na pergaminie i piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Podawać je gorące i już na talerzu niech każdy sobie je polewa dobrą hiszpańską oliwą extra virgin.

Zdjęcie - Tapas - coca, tortilla i pieczarki z czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tortilla

oliwa

2 mniejsze ziemniaki albo 1 b. duży

1 cebula

2 jaja

sól, pieprz

Ziemniaki obieram i kroję w dużą kostkę. Cebulę szatkuję.

Na rozgrzanej oliwie przesmażam warzywa. Gdy są już miękkie dodaję je do miski z ubitymi jajkami. Doprawiam i mieszam.

Przygotowuję czystą patelnię. Rozgrzewamna niej ociupinę oliwy. Przelewam ciasto. Smażę tortillę na brąz z obu stron.

Zdjęcie - Tapas - coca, tortilla i pieczarki z czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczarki z czosnkiem i cytryną

kilka łyżek hiszpańskiej oliwy extra virgin

1/2 kg małych pieczarek (lub innych grzybów)

2 drobno posiekane ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

pęczek natki

sól i pieprz

+ chrupiący chleb do podania

Pieczarki myję. Odcinam trzonki.

Na dużej patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam do niej czosnek, chwilę smażę. Dodaję pieczarki i cały czas je trzymam na dużym ogniu, aż wchłoną cały tłuszcz. Cały czas mieszam. Następnie zmniejszam płomień, a jak grzyby puszczą sok, to znów zwiększam, by szybko odparować płyn.

Dodaję sól, pieprz, natkę, sok cytryny i jeszcze przez minutę wszystko razem duszę.

Grzyby podaję ciepłe, z dodatkiem chrupiącego pieczywa, które macza się w czosnkowym sosie.

http://kochamoliwe.com/

* źródło - "Tapas" Susanna Tee, wyd. Parragon

Kategorie przepisów