Tapas - coca, tortilla i pieczarki z czosnkiem
Tapas, małe przekąski, wygodne, bo można po małym kęsie kosztować przeróżnych smaków. Koniecznie w towarzystwie przyjaciół. :-) W gwarze rozmów i śmiechu. Tapeo - iść coś przekąsić - codzienny rytuał przed obiadem i kolacją.
Dziś przygotowałam kilka tapas. Najpierw pieczarki smażone na żeliwnej patelni, następnie hiszpańską tortillę, a na koniec hiszpańskie pizze - coca. Tradycyjnie przygotowywano je z mąki zmieszanej tylko z wodą. Obecnie spotyka się ciasto kruche czy chlebowe. Dodatki do tych przekąsek mogą być przeróżne, np. anchois, chorizo, oliwki, ale np. ser można spotkać bardzo rzadko.
Coca
kika łyżek hiszpańskiej oliwy extra virgin
200 g liści młodego szpinaku
pół słoika suszonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
25 g pinioli
ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g ciepłej wody
szczypta cukru
łyżeczka świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
Wodę wymieszać z drożdżami i szczyptą cukru. Zostawić na 10 minut.
Mąkę przesiać przez sito, zmieszać z solą. Zrobić w niej dołek i wlać zaczyn. Dokładnie wyrobić. Ugniatać na blacie przez 10 minut. Z ciasta zrobić kulę i schować do miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na godzinę, by rosło.
W tym czasie posiekać drobno cebulę i przesmażyć ją na rozgrzanej oliwie. Jak będzie miękka, to dodać posiekany czosnek i suszone pomidory. Chwilę razem poddusić. Na koniec dodać liście. Mieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jak liście zmniejszą objętość wyłączyć płomień.
Wyrośnięte ciasto zagniatać przez 2 minuty. Następnie wałkować je na bardzo cieniutki placek. Wycinać kółka.
Na każdym krążku ułożyć nadzienie ze szpinakiem. Na wierzchu posypać je orzeszkami. Pizze ułożyć na pergaminie i piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
Podawać je gorące i już na talerzu niech każdy sobie je polewa dobrą hiszpańską oliwą extra virgin.
Tortilla
oliwa
2 mniejsze ziemniaki albo 1 b. duży
1 cebula
2 jaja
sól, pieprz
Ziemniaki obieram i kroję w dużą kostkę. Cebulę szatkuję.
Na rozgrzanej oliwie przesmażam warzywa. Gdy są już miękkie dodaję je do miski z ubitymi jajkami. Doprawiam i mieszam.
Przygotowuję czystą patelnię. Rozgrzewamna niej ociupinę oliwy. Przelewam ciasto. Smażę tortillę na brąz z obu stron.
Pieczarki z czosnkiem i cytryną
kilka łyżek hiszpańskiej oliwy extra virgin
1/2 kg małych pieczarek (lub innych grzybów)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
pęczek natki
sól i pieprz
+ chrupiący chleb do podania
Pieczarki myję. Odcinam trzonki.
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam do niej czosnek, chwilę smażę. Dodaję pieczarki i cały czas je trzymam na dużym ogniu, aż wchłoną cały tłuszcz. Cały czas mieszam. Następnie zmniejszam płomień, a jak grzyby puszczą sok, to znów zwiększam, by szybko odparować płyn.
Dodaję sól, pieprz, natkę, sok cytryny i jeszcze przez minutę wszystko razem duszę.
Grzyby podaję ciepłe, z dodatkiem chrupiącego pieczywa, które macza się w czosnkowym sosie.
* źródło - "Tapas" Susanna Tee, wyd. Parragon