Risotto z pesto z suszonych pomidorów
Nie do końca risotto, bo tak naprawdę to makaron. Już raz takie małe oszustwo było w postaci cielęciny. Ostatnio na targowisku zaopatrzyłam się w oryginalne włoskie makarony firmy Tre Mulini. Jednym z nich był drobniutki risone (firmy Tre Mulini) - przed ugotowaniem przypominający ziarna sezamu. Taki makaron w połączeniu z pesto z suszonych pomidorów - szybki, smaczny i bardzo zdrowy sposób na obiad.
Można podać go jako samodzielne danie (próbowałam już wcześniej z sałatką z rukoli), dziś u mnie na talerzu zagościło także dzwonko z łososia.
Risotto z pesto z suszonych pomidorów - Laura SKŁADNIKI:
Ugotować makaron (ma być al dente), przed odcedzeniem nabrać kubeczek wody, w którym się gotował makaron. Makaron risone - Laura Na patelnię wyłożyć pesto i chwilę smażyć, aby wydobyć aromat czosnku, dodać makaron i połowę parmezanu, podlać wodą z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszać.
Przed podaniem posypać pozostałym parmezanem i ozdobić listkami bazylii.
Można podać go jako samodzielne danie (próbowałam już wcześniej z sałatką z rukoli), dziś u mnie na talerzu zagościło także dzwonko z łososia.
Risotto z pesto z suszonych pomidorów - Laura SKŁADNIKI:
- szklanka suszony pomidorów z zalewy olejowej
- 1/2 szklanki słonecznika
- 2-3 łyżki oliwy (może być ta od pomidorów)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 spory (lub 2 mniejsze) ząbek czosnku
- 25 dkg makaronu w kształcie ryżu
- kilka listków bazylii (opcjonalnie)
Ugotować makaron (ma być al dente), przed odcedzeniem nabrać kubeczek wody, w którym się gotował makaron. Makaron risone - Laura Na patelnię wyłożyć pesto i chwilę smażyć, aby wydobyć aromat czosnku, dodać makaron i połowę parmezanu, podlać wodą z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszać.
Przed podaniem posypać pozostałym parmezanem i ozdobić listkami bazylii.