Stefanka z kremem czekoladowym
składniki:
1 duże opakowanie czekoladowych herbatników(350g)
ciepłe mleko do nasączenia ciastek
kawa naturalna
składniki na masę:
500 ml śmietany kremówki
1 gorzka czekolada
3 łyżki kakao
200 ml mleka
1 łyżka cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml amaretto
Czekoladę połamać, dodać do mleka i powoli rozpuścić na niewielkim ogniu. Pod koniec dodać kakao, całość dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita gęsta masa, przestudzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Całość zmiksować dodając przestudzoną masę czekoladową i amaretto. Wszystkie składniki połączyć i troszkę schłodzić.
Herbatniki moczyć w mleku i ułożyć pierwszą warstwę na płaskim półmisku. Przełożyć kremem czekoladowym i ponownie układać ciastka, krem, ciastka, krem....aż do wyczerpania składników. Stefankę posmarować resztką kremu i obficie posypać kawą naturalną, schłodzić.
Przepis na krem zaczerpnęłam z bloga misiadk. Tutaj znajdziecie przepis na pyszny tort:) W moim kremie zabrakło amaretto, mleka dałam troszkę mniej niż podaje autorka. Stefanka jest pyszna, zdążyłam uchwycić na zdjęciu ostatnie 3 a później już dwa kawałeczki. Wyparowała:)