Stefanka z kremem czekoladowym

Stefanka z kremem  czekoladowym

 

 

 

Zdjęcie - Stefanka z kremem  czekoladowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 składniki:

1 duże opakowanie czekoladowych herbatników(350g)

ciepłe mleko do nasączenia ciastek

kawa naturalna

 

składniki na masę:

500 ml śmietany kremówki

1 gorzka czekolada

3 łyżki kakao

200 ml mleka

1 łyżka cukru pudru

2 płaskie łyżeczki żelatyny

50 ml amaretto

 

 

 Czekoladę połamać, dodać do mleka i powoli rozpuścić na niewielkim ogniu. Pod koniec dodać kakao, całość dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita gęsta masa, przestudzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Całość zmiksować dodając przestudzoną masę czekoladową i amaretto. Wszystkie składniki połączyć i troszkę schłodzić.

Herbatniki moczyć w mleku i ułożyć pierwszą warstwę na płaskim półmisku. Przełożyć kremem czekoladowym i ponownie układać ciastka, krem, ciastka, krem....aż do wyczerpania składników. Stefankę posmarować resztką kremu i obficie posypać kawą naturalną, schłodzić.

 

Przepis na krem zaczerpnęłam z bloga misiadk. Tutaj znajdziecie przepis na pyszny tort:) W moim kremie zabrakło amaretto, mleka dałam troszkę mniej niż podaje autorka. Stefanka jest pyszna, zdążyłam uchwycić na zdjęciu ostatnie 3 a później już dwa kawałeczki. Wyparowała:)


 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Stefanka z kremem  czekoladowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Stefanka z kremem  czekoladowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Stefanka z kremem  czekoladowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów