Upolowałam w końcu moje wyczekane figi, za cenę nie przyprawiającą o zawał serca. oczywiście kupiłam ich wystarczająco dużo, żeby wykorzystać je chociaż kilka razy. Tym razem tarta z figami w wersji wytrawnej.
postanowiłam, że w tym roku doprawię słoiczki na kilka sposobów ponieważ gdy przejdą się smakiem będą stanowiły wspaniałe sosy na zimę. Przedstawiam wam moje propozycje doprawienia.
Lubimy tortille, z rożnymi nadzieniem. Wolimy domowe niż kupowane, chociaż czasem awaryjnie "kupne" mamy w szafce. Testujemy coraz to nowe przepisy, modyfikując je, szukając placka idealnego.
Biała rzepa... nieduża, okrągła, delikatna w smaku. Dla mnie nowość zupełna.
Nie myślałam długo nad tym, co z niej zrobić. Kiedyś wpadł mi w oko przepis Bei na nietypowy krupnik. Bez pietruszki, bez selera i pora. Nie ma w nim grzybka suszonego, ale za to jest lubczyk i kurkuma.
Ja przygotowałam sałatkę rosyjską, bo jest to jedna z najpopularniejszych sałatek, które można spotkać w hiszpańskich barach przystawkowych. Jej bazą są marchewka, ziemniaki oraz zielony groszek. Pozostałe dodatki są zupełnie dowolne.
Banany nie obciążają układu trawienia.Są bogate w węglowodany, podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. I są niemal całkowicie pozbawione tłuszczu. Dostarczają natomiast 10 witamin, 18 składników mineralnych i elementów śladowych, w tym potasu i magnezu o wiele więcej niż inne owoce.
Bardzo smaczny chleb o wyraźnym posmaku melasy. Miąsz był bardzo puszysty i lekki. Chleb utrzymywał świeżość nawet trzeciego dnia, i świetnie sprawdził się w formie tostów.
Jutro jest w Szwecji tzw. "Kanelbullens dag" czyli dzień bułeczki cynamonowej. Szwedzi uwielbiają wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. Bułeczka cynamonowa doczekała się więc swojego święta, które obchodzone jest zawsze 4 października od 1999 roku.
achwyca swoim wyglądem, nie tylko dzieci. Kawałeczek takiego smakołyku wniósł bardzo dużo uśmiechu i pozytywnej energii w szarawą jesienną rzeczywistość osób dorosłych zamieszkujących w moim domu.Idealny dla wszystkich, nie tylko na urodziny, idealny bez okazji