Sok malinowy

Sok malinowy
Jak już wcześniej pisałam mamy na działce zatrzęsienie malin, zamroziliśmy już pół zamrażalnika, zjedliśmy chyba tonę, przyszedł czas na przetwory.

Sok malinowy
  • 4 litry malin
  • 300g +450g cukru
Zdjęcie - sok malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepis najprostszy z możliwych. Świeże maliny wrzucamy do garnka o grubym dnie i przesypujemy cukrem - 300g. Wstawiamy na nieduży ogień i od czasu do czasu mieszamy aż maliny puszczą dużo soku. Po mniej więcej godzinie zlewam sok a pozostałą malinową pulpę odciskam na sicie, ale nie przecieram - bo wykorzystuję te maliny jeszcze do czegoś innego. Odcedzony sok ponownie zagotowuję z resztą cukru - 450g aby powstał syrop, butelkuję gorący.
Zimą idealny do herbaty abo jako rozcieńczony sok dla Bąbla.

Kategorie przepisów