CIASTO MEKSYKAŃSKIE
Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU), z tym,że dodajemy więcej składników.I to własnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto.Dodam,że jest pyszne!
Składniki:
Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę.
Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek i zmiksowałam je na sztywną pianę.Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.
dodałam dwie szklanki mąki i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.
Masę dokładnie wymieszałam.
Orzechy i śliwki pokroiłam na części.Rodzynki zalałam na chwilę goracą wodą iodsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
następnie dodałam bakalie do masy.
Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakali.
Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek.
i delikatnie wszystko wymieszałam.
Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekłam w temp.180 stopni.Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.
Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki).Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami.
... zaparzyć aromatyczną kawę i delektować się tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;)
Smacznego!
Składniki:
- kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4-5 łyżek gorzkiego kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 5-7 sztuk. śliwek suszonych
- 2 jabłka
- 2 gruszki
Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę.
Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek i zmiksowałam je na sztywną pianę.Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.
dodałam dwie szklanki mąki i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.
Masę dokładnie wymieszałam.
Orzechy i śliwki pokroiłam na części.Rodzynki zalałam na chwilę goracą wodą iodsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
następnie dodałam bakalie do masy.
Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakali.
Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek.
i delikatnie wszystko wymieszałam.
Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekłam w temp.180 stopni.Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.
Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki).Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami.
... zaparzyć aromatyczną kawę i delektować się tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;)
Smacznego!