Shoarma z kurczaka
Bardzo lubimy shoarmę podawaną w pewnej restauracji, więc postanowiłam zrobić domową. Wybrałam przepis Malty, który znalazłam u Atinki. :) Shoarma była pyszna, nieco inna od tej, którą znamy, ale równiez bardzo nam smakowała. Podawałam ją z ryżem oraz z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. To był smaczny obiad .
Jest to potrawa z kuchni arabskiej, a więc dodaję ją do akcji Ireny i Andrzeja Z Widelcem przez Azję.
Składniki:
*podwójna pierś z kurczaka
*1 łyżeczka papryki słodkiej
*1 łyżeczka curry
*½ łyżeczki gałki muszkatołowej
*½ łyżeczki czosnku granulowanego
*1/3 łyżeczki imbiru w proszku
*szczypta pieprzu cayenne
*3 łyżki oleju sezamowego
*sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Smażyć na patelni.
Aby przygotować shoarme z serem, należy pod koniec smażenia posypać ją startym żółtym serem i jak on sie rozpuści - podawać.
Można podawać z frytkami lub ryżem i sosem czosnkowym.
Smacznego:)