Shoarma z kurczaka

                                Bardzo lubimy shoarmę podawaną w pewnej restauracji, więc postanowiłam zrobić domową. Wybrałam przepis Malty, który znalazłam u Atinki. :) Shoarma była pyszna, nieco inna od tej, którą znamy, ale równiez bardzo nam smakowała. Podawałam ją z ryżem oraz z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. To był smaczny obiad . 

Jest to potrawa z kuchni arabskiej, a więc dodaję ją do akcji Ireny i Andrzeja Z Widelcem przez Azję.

 Zdjęcie - Shoarma z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*podwójna pierś z kurczaka

*1 łyżeczka papryki słodkiej

*1 łyżeczka curry

*½ łyżeczki gałki muszkatołowej

*½ łyżeczki czosnku granulowanego

*1/3  łyżeczki imbiru w proszku

*szczypta pieprzu cayenne

*3 łyżki oleju sezamowego 

*sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Smażyć na patelni.

Aby przygotować shoarme z serem, należy pod koniec smażenia posypać ją startym żółtym serem i jak on sie rozpuści - podawać. 

Można podawać z frytkami lub ryżem i sosem czosnkowym.

Smacznego:)

Zdjęcie - Shoarma z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Shoarma z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy