Mini paje z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowo-jeżynowym

Mini paje z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowo-jeżynowym
Zdjęcie - Mini paje z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowo-jeżynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZa oknem padał pierwszy jesienny deszcz (do tej pory pogoda nas oszczędzała), na wszystkich blogach 'pachnie' szarlotkami (mmm...) ... a ja miałam tylko 3 jabłka w domu i zero ochoty na spacer po mokrych ulicach ... dlatego też wykorzystałam to co miałam i stworzyłam te małe cudeńka.
Smakowite ciasteczka kryją w sobie smak złotej jesieni – jabłka i wspomnienie lata – jeżyny.Bardzo szybkie, proste w przygotowaniu, o efektownym wyglądzie, pięknym aromacie i niebanalnym smaku.
Mini paje z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowo-jeżynowym (5 ciastek o średnicy 10 cm):
  • 2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
  • 1 szklanka jeżyn (mogą być też maliny), rozkrojonych na pół
  • 2 łyżki soku z cytrynu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • masło

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła, rozpuszczonego
  • brązowy cukier

Ćwiartki jabłek kroję na cienkie plasterki, wrzucam do miseczki. Do jabłek dodaję jeżyny, sok z cytryny, cukier, cynamon i skrobię, mieszam.Ciasto wałkuję na grubość 3-5 mm, wykrawam 10 okręgów o średnicy 10 cm. W 5 z nich wykrawam małe otworki (np. przy pomocy nakrętki od butelki)*. Na okręgach (na samym środku) bez dziurek układam nadzienie jabłkowo-jeżynowe i mały wiórek masła, przykrywam okręgami z dziurkami, dociskam widelcem na brzegach.Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję brązowym cukrem. Piekę w 210 st. ok 25 min na złoty kolor. Upieczone ciastka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Do wykrawania okręgów na ciastka używałam specjalnej maszynki do tego przeznaczonej.

Kategorie przepisów