Maj to najlepsza pora na zebranie kwiatów mniszka lekarskiego. Właśnie w maju mają najintensywniejszy kolor, a płatki najwięcej smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości. Należy pamiętać, aby kwiaty zbierać tylko z łąk i traw niepryskanych chemią i nieskażonych spalinami samochodowymi.
Historia ich powstania jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą crème fraîche, a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa!
Dziś mam dla Was pyszny, błyskawiczny w wykonaniu koktajl z ananasem, bananem i wiórkami kokosowymi. (...) Warto wypróbować. Myślę, że posmakuje zwłaszcza dzieciom, bo ma przyjemny, słodki smak.
Na targu można już kupić świeży rabarbar, kupiłam większą ilość niebawem na blogu pojawią się przepisy z jego wykorzystaniem. Jest niskokaloryczny polecamy osobom które się odchudzają. Charakteryzuje się działaniem przeczyszczającym.
Kiedyś ich nie lubiłam, dziś uwielbiam ! To taka moja zielona miłość, do której tęsknię i czekam, aż jak co roku o tej samej porze zawita do mojej kuchni.
Podobno zielone koktajle to moc witamin, posiadają także cudowne moce oczyszczania organizmu z toksyn. Do tej pory dla mnie najważniejsze było to, że są niezwykle szybkie w przygotowaniu, a w mojej lodówce praktycznie zawsze znajdę składniki aby na szybko coś zmiksować.
Zadbajmy już dziś o naszą aktywność fizyczną zmieńmy dietą na zdrową pełną kolorów i nowych smaków. Nie ma zacznę od poniedziałku, zaczynamy dziś :) Na początek zapraszam Was na pyszny koktajl słoneczny pełen witamin i minerałów.
Z pomocą przyszły mi dwa sprzęty kuchenne - mikrofalówka do błyskawicznego rozpuszczenia masła, dodatkowo bez ryzyka jego spalenia oraz blender, który zastąpił klasyczną trzepaczkę. Także teraz nie tylko szparagi, ale też inne warzywa z wody, pieczona ryba i gotowane jajko mają pyszne towarzystwo.
Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe.Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek.
Dzisiejsze placuszki całą swoją słodycz zawdzięczają ukrytym w środku bananom i jabłku. Dodatkowo, dzięki zawartości owoców, są niezwykle wilgotne i lekkie zarazem. Nie chcę wyjść na samochwałę, ale… jestem pewna, że je pokochacie!