Domowe masło śmietankowe

Domowe masło śmietankowe

Zdjęcie - Domowe masło śmietankowe | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dobiegający końca maj okazał się bardzo intensywnym miesiącem. W którymś z ostatnich wpisów wspominałam, że zostaję słomianą wdową na cały tydzień, zaraz potem Króliczka miała komunię, na którą przylecieli goście z kraju, ledwo się spakowali rozłożył mnie jakiś paskudny wirus, a gdy tylko się z niego wygrzebałam, Królisia zaangażowała mnie w zdobywanie odznaki Science Investigator.

O komunii po irlandzku może uda mi się jeszcze napisać – a może nie, bo o chrzcie po irlandzku też miałam opowiedzieć, a jakoś czas płynie… Niczego nie chcę obiecywać, żeby nie czuć presji, szczególnie, że czerwiec zapowiada się równie intensywnie jak maj…

Natomiast opowiem Wam o odznace dla młodego naukowca. Malutka kontynuuje swoją karierę w Irish Girl Guides, pożegnała już Ladybirds i obecnie jest w grupie Brownies – mundurek z czerwonego zmienił się na żółty, a wraz ze zmianą barw drużynowych przyszły nowe wyzwania. Cel – zdobycie odznaki Naukowca – Malutka wybrała sobie sama, a żeby go osiągnąć musiała wykonać 4 zadania spośród kilkunastu propozycji. Badała więc przydatność powietrza jako siły napędowej dla transportu, ciężkość lodu, pisanie tajnych wiadomości niewidocznym atramentem oraz zrobiła masło ze śmietany.

Produkcja masła jest banalnie prosta, ale wymaga cierpliwości, nawet jeśli zamiast tradycyjnej maselnicy używa się miksera. Cierpliwość to cecha, która jest absolutnie obca mojej córce, więc można śmiało przypuszczać, że naukowcem jednak nie zostanie… Jak tradycyjnie produkuje się masło opowiada Hannah w filmie poniżej – trafiłam na ten kanał na you tube’ie przypadkiem, kiedy leżałam z zapchanym nosem, i podbił moje serce. Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, a do tego oprawa historyczno-artystyczna dodatkowo działa na wyobraźnię.

Ubijanie maselnicą zostawiam jednak pracownikom żywych skansenów, a we własnej kuchni sięgnęłam po mikser, żeby zrobić masło ze śmietany. Najważniesze to kupić prawdziwą śmietanę – nie może to być miks olejów roślinnych. Musi być to świeża, tłusta (przynajmniej 36%) śmietana (kremówka) – bez dodatków, polepszaczy, stabilizatorów itd. Poza tym potrzebujemy sitko, 3 czyste miski (używam szklanych), lodowata woda i ewentualnie sól – jeśli lubicie solone masło.

Zdjęcie - Domowe masło śmietankowe | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

DOMOWE MASŁO ŚMIETANKOWE

  • 500 ml świeżej śmietanki (36% tłuszczu lub więcej)
  • ewentualnie sól
  • lodowata woda

Śmietanę wlewamy do miski. Ubijamy mikserem na wolnych obrotach tak długo, aż oddzieli nam się tłuszcz, czyli powstanie masło i maślanka. Wygląda to tak, że najpierw ubija nam się śmietanka na sztywną, dalej ją przebijamy i powstają okruchy, ubijamy ją nadal mikserem, więc wkrótce pojawi się odseparowany tłuszcz (masło), ubijamy dalej, aż zupełnie odzieli się tłuszcz (zrobi się jedna masa, „duża gruda” masła, zanurzona w maślance). Wtedy wyjmujemy powstałe masło i układamy je na sitku nad miską, aby dobrze obciekło.

Następnie jeszcze raz masło miksujemy, aby uwolnić resztki maślanki. Zanurzamy masło (i ręce) w lodowatej wodzie, a następnie ugniatamy masło, by wypłynęła resztka maślanki. Czynność kilka razy powtarzamy (za każdym razem wymieniając wodę). Pamiętajmy, żeby mieć zimne dłonie w trakcie ugniatania masła.

Jeżeli chcemy masło posolić, robimy to w tym momencie – posypujemy solą i ugniatamy (ok. ¼ łyżeczki soli na 120 g masła). Możemy dołożyć też inne dodatki smakowe (np. pietruszkę, bazylię lub przeciśnięty przez praskę czosnek).

Gotowe masło formujemy w osełkę, zawijamy w papier do pieczenia i przechowujemy w lodówce – niesolone przez tydzień, solone do miesiąca.

Zdjęcie - Domowe masło śmietankowe | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów