Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru

Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru
Zdjęcie - Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Maj to najlepsza pora na zebranie kwiatów mniszka lekarskiego. Właśnie w maju mają najintensywniejszy kolor, a płatki najwięcej smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości.
Należy pamiętać, aby kwiaty zbierać tylko z łąk i traw niepryskanych chemią i nieskażonych spalinami samochodowymi.
Mniszek to prawdziwe bogactwo witamin, soli mineralnych oraz innych składników, takich jak: garbniki, inulina, flawonaidy, krzem, magnez, czy potas.
Mniszek jest wszechobecny, traktowany jak uciążliwy chwast, a to roślina o wszechstronnych właściwościach leczniczych i warto to wykorzystać. Działanie lecznicze ma cała roślina, kwiaty, liście i korzenie. Skupię się tylko na kwiatach, bo właśnie z ich płatków powstanie pyszny syrop.

Wartości zdrowotne kwiatów mniszka lekarskiego:
  • rewelacyjny środek na wiosenne oczyszczenie organizmu
  • mniszek powinien znaleźć się w diecie osób zmagajacych się z chorobami układu pokarmowego. Działanie mniszka stymuluje wydzielanie większej ilości żółci, co pomaga zwłaszcza w chorobach woreczka żółciowego i wątroby
  • pomaga zgubić zbędne kilogramy osobom będącym na diecie ponieważ wzmaga produkcję soków trawiennych i nie dopuszcza do powstawania zaparć i zalegania treści pokarmowych w jelitach i żołądku
  • wpływa na ilość produkcji moczu, nie powodując jednak wypłukiwania potasu
  • zalecany podczas leczenia anemii
  • spora ilość witaminy C wpływa na podniesienie odporności
  • leczy nieżyty gardła, krtani i jamu ustnej
Przygotowanie syropu z kwiatów mniszka lekarskiego:
Szanuję tradycję, ale znany wszystkim przepis na syrop z mniszka lekarskiego przygotowany na bazie kilograma cukru i poddany kilkugodzinnej obróbce termicznej jest już chyba dzisiaj nieaktualny. Wszechobecny cukier, bo nawet w butelce ketchupu jest go prawie szklanka, a co drugi człowiek choruje na cukrzycę lub jest nią zagrożony to jakieś nieporozumienie. Bo jak taka miktsura może być lekarstwem??? Dodatkowo wysoka temperatura nie sprzyja zachowaniu leczniczych, substancji czynnych.
Ciekawy przepis na syrop z mniszka lekarskiego podaje prof. Ożarowski. Na tym przepisie się właśnie się wzorowałam, tylko cukier podmieniłam ksylitololem i nie dodałam zalecanego spirytusu, ponieważ ksylitol ma już właściwości antybakteryjne i konserwujące. Można go przechowywać nieco krócej niż wygotowany ulepek, ale to jedyna jego wada. Jeśli zależy Ci na właściwościach leczniczych i nie chcesz wprowadzać do organizmu niepotrzebnego cukru - ten p r z e p i s jest dla Ciebie.
Zdjęcie - Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki odmierzamy na "oko": moja porcja to około 150 kwiatów mniszka ksylitol 1 wyparzony słoiczek
Wykonanie:
  • zebrać kwiaty. Rozsypać luźno np. na papierze, by dać szansę żyjątkom opuścić kwiaty
  • kwiatek po kwiatku oskubać z płatków
  • układać w słoiku 2 cm warstwę płatków i przesypywać warstwą ksylitolu. Lekko ugniatać. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ksylitol
  • słoik odstawić na parapet w słoneczne miejsce, by ksylitol rozpuścił się. Potrząsać słoikiem, by płatki równomiernie się macerowały
  • po 7-10 dniach, gdy cały ksylitol się rozpuści syrop gotowy jest do uzytku. Przechowywać w lodówce do kilku miesięcy
  • zażywa się całość - syrop razem z płatkami, po 1 łyżeczce 1x dziennie
NA ZDROWIE !
źródło i inspiracja: stąd
Zdjęcie - Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów